Școlile din două sate din județul Botoșani, implicate în proiectul „Drag de Satul meu”.

Școlile din două sate din județul Botoșani, implicate în proiectul „Drag de Satul meu”.

Școlile din două sate din județul Botoșani, Stâncești și Cucorăni, din comuna Mihai Eminescu, vor fi implicate în proiectul „Drag de Satul meu”. Acesta este finanțat prin programul #StartONG și implementat de Asociația Act for Tomorrow, cu sprijinul Kaufland România.

Prin programul #StartONG,  Asociația Act for Tomorrow și-a propus promovarea specificului cultural al fiecărui sat implicat în proiect, pentru a scoate în evidență patrimoniul cultural și pentru a crește gradul de implicare a comunităților din mediul rural.

„Drag de Satul meu”, va fi implementat în 16 comunități din 13 județe pe o perioada de 3 luni (octombrie - decembrie 2019), interval în care se vor desfășura 16 evenimente culturale - pentru a pune în evidență patrimoniul cultural local, implicarea comunității și creativitatea copiilor.

“În această perioada vom realiza și o serie de povești despre fiecare sat implicat, pe care vă invităm să le descoperiți urmărind site-ul Asociației și pagina noastră de Facebook. În luna decembrie vom organiza Conferința „Drag de SATUL meu”, la București, în care vom prezenta secvențe din implementarea proiectelor în cele 16 comunități, îi vom aduce împreună pe profesorii coordonatori pentru a se cunoaște și a își împărtăși experiența și vom discuta despre continuitatea proiectului cu toți cei prezenți la eveniment”, se precizează într-un comunicat emis de organizatori.

Implementarea proiectului va aduce în prim plan specificul cultural din comunitățile implicate, conștientizarea și conservarea moștenirii culturale care se dorește a fi transmisă către generațiile tinere.

“Le mulțumim profesorilor ce își doresc să se implice și să implementeze proiectul la nivel local. Impactul acestuia va fi atât asupra celor implicați direct - profesori coordonatori și copiii beneficiari din cele 16 școli – cât și în mod indirect beneficiind comunitățile rurale - părinții copiilor, colegii de catedră ai profesorilor incluși, autoritățile locale, persoane și parteneri care urmăresc activitatea noastră pe site și social media. Dorim să le mulțumim pe această cale prietenilor de la Kaufland Romania pentru sprijinirea proiectului „Drag de Satul meu” – într-adevăr Implicarea face diferența!” se mai precizează în comunicatul emis de Asociația Act for Tomorrow.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow în domenii precum educație, sănătate, mediu, social și cultural, iar valoarea totală a programului este de 500.000 euro.

Pe de altă parte, se pare că Școala de la Stâncești nu a fost aleasă întâmplător pentru acest proiect, fiind un simbol pentru întreaga regiune. Este prima localitate din Moldova unde s-a predat și s-a scris în limba maternă și a fost ridicată prin strădania boierilor din familia Callimachi, stăpânii domeniilor de la Stâncești.

În 1830, la Stâncești, în comuna Mihai Eminescu, dascălii au înlocuit vechea scriere slavonă și greacă cu cea românească. A fost un act revoluționar în întregul învățământ din principatul Moldovei, un gest simbolic nemaivăzut până atunci în principat. În condițiile în care în toată regiunea se învăța  geografie, istorie, chiar gramatică, cititul și scrisul doar în limbile rusă și greacă, dascălii de aici puneau temelia noului stat unitar român.

 

Spune-ne opinia ta