Ediția din 2017 are o încărcătură simbolică aparte. Anul 2017 marchează împlinirea a 30 de ani de la lansarea programelor europene din domeniul educației și formării profesionale, 20 de ani de când unităţile de învățământ din România participă la aceste programe europene, 10 ani (1 ianuarie 2007) de când România a aderat la Uniunea Europeană și 60 de ani (25 martie 1957) de la semnarea Tratatului de la Roma prin care a fost instituită Comunitatea Economică Europeană (EEC).
La cele 13 ediții ale competiției (2004-2016) au participat 1672 de unități de învățământ din toate județele țării și 651 dintre acestea au primit certificatul și trofeul „Școală Europeană”.
Competiția se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale. Odată obţinut, certificatul „Şcoală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obţinut.
Competiția constă în evaluarea calității și coerenței managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derul ate în cadrul proiectelor europene l-au avut asupra culturii organizaționale și a ethosului școlii.
Unităţile școlare au transmis candidatura la Inspectoratul Școlar Judeţean Buzău până în data de 27 martie 2017 (data poştei), iar în perioada 3- 8 aprilie 2017 a avut loc evaluarea candidaturilor.
Din judeţul Botoșani, au transmis candidatura patru unităţi școlare (gimnaziale și liceale).
Certificatele vor fi acordate în cadru festiv, în perioada mai-iunie 2017, la o dată ce va fi comunicată ulterior.