Liviu Axinte, președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ (LSI), susține că vor fi înaintate guvernanților propuneri pentru modificarea grilei de salarizare pentru personalul din învățământ. Sindicaliștii vor cere și parlamentarilor botoșăneni să susțină o corecție a acestei grile în Parlament, mai ales că aplicarea acesteia se va face etapizat.
Una dintre nemulțumiri este cea referitoare la modalitatea de stabilire a salariilor. Axinte spunând că nu este normal ca pentru personalul din învățământ să fie stabilit un salariu fix iar pentru aleși coeficienți. În plus, prin proiectul Legii salarizării diferența de salariu între un profesor debutant calificat și unul necalificat cu liceu este de doar 100 lei.
”Suntem nemulțumiți de nivelul de salarizare stabilit de această lege, având în vedere că pentru noi s-a stabilit un salariu fix, iar pentru aleși coeficienți. Nu este corect. Ar fi trebuit stabilită aceeași regulă pentru toți bugetarii, pentru că este lege de salarizare unitară. Lucrurile sunt stabilite diferit. Grila stabilită de Guvern nu este mulțumitoare pentru noi, pentru că nu există o diferențiere suficientă între profesorul debutant necalificat și profesorul debutant calificat. Nu este posibil să existe o diferență de doar 100 lei între cel calificat și cel necalificat. Faci oricare liceu, vii în învățământ ca necalificat și ai perspectiva primirii unei sume de 3.916 lei iar profesorul care termină facultatea de matematică va avea 4.098 lei. Este jenant pentru actualii guvernanți să gândească o asemenea grilă”, a precizat liderul LSI Botoșani.
Nici majorarea salarială de 20% care ar trebui aplicată în sistemul de învățământ începând cu data de 1 iulie 2017 nu este menționată în proiectul noii legi a salarizării.
”Solicităm Guvernului să respecte acest Program de Guvernare și să ne acorde majorarea de 20% de la 1 iulie și diferența de până la 50%, care este promisă la 1 ianuarie să o dea la 1 ianuarie. Aplicându-se etapizat am vedea o abordare riguroasă și serioasă în aplicarea acestor majorări salariale. Observăm că prin textul legii, prima majorare de care vom beneficia va fi 1 ianuarie 2018, cu o majorare de 50%. Sunt multe neajunsuri”, a mai spus Liviu Axinte.
Sindicaliștii din învățământ nu exclud declanșarea unor proteste în cazul în care Legea salarizării va fi aprobată în forma actuală propusă de guvernanți.