Școala de tradiție a Botoșaniului este în sărbătoare: 165 de ani de existență a „Navei Amiral”! (Foto)

Cu această ocazie se desfășoară diverse activități dedicate nu doar elevilor, ci și profesorilor, părinților și prietenilor Laurianului.

Școala de tradiție a Botoșaniului este în sărbătoare: 165 de ani de existență a „Navei Amiral”! (Foto)

   Foto: Știri.Botoșani.Ro/Florin Timofte

Colegiul Național „A.T. Laurian” din Botoșani este în sărbătoare. În perioada 7 – 10 noiembrie are loc evenimentul „Zilele Colegiului Laurian”.

Elevi, profesori, părinți, foști elevi și chiar simpli cetățeni, sărbătoresc 165 de ani de existență a Colegiului Național „A.T. Laurian”, o sărbătoare tradițională în familia Laurianului.

„Minți luminate din Botoșani au dorit ca lumina aceasta a cărții să fie accesibilă mai multor copii”

Profesor Ioan Onofrei, directorul unității de învățământ, spune că pentru o școală aflată în Regiunea Moldovei această vârstă este una respectabilă și onorabilă totodată. Și asta pentru că foarte puține unități de învățământ s-au înființat înaintea celei din Botoșani.

Colegiul botoșănean are o istorie îndenlungată, care pornește din 1859, atunci când Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor atât al Moldovei, cât și al Țării Românești.

Sărbătorim astăzi înființarea Gimnaziului, așa cum s-a numit inițial în 1859. Gimnaziu din Botoșani înființat în elanul creat de dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza în Moldova și Țara Românească. Cuza, la fel ca și oamenii luminați de atunci, pentru că așa găsim scris în istoria noastră, minți luminate din Botoșani au dorit ca lumina aceasta a cărții să fie accesibilă cât mai multor copii. Și pentru a nu merge doar copiii unor oameni cu bani în afara Botoșaniului pentru a face școli secundare, s-au gândit să înființeze și aici în Botoșani ceea ce în scurt timp va deveni Liceul din Botoșani”, a declarat pentru Știri.Botoșani.Ro prof. Ioan Onofrei, directorul Colegiului Național „A.T. Laurian” din Botoșani.

Din 1885 unității de învățământ i s-a schimbat denumirea. Din Liceul din Botoșani a devenit Liceul Laurian. De-a lungul timpului a avut mai multe nume, însă din 2000 și până în prezent școala este cunoscută drept Colegiul Național „A.T. Laurian”.

Totodată, trebuie să menționăm faptul că Laurianul a fost primul liceu care a primit titulatura de Colegiu Național.

De atunci (nota red. 1885) și până acum a purtat mai multe denumiri. De la începutul anilor 2000 a devenit Colegiul Național «A.T. Laurian», fiind prima școală care a obținut titlu de Colegiu Național din orașul nostru”, a adăugat prof. Ioan Onofrei.

„Liceul a însemnat ceva în viața lor”

Profesor Ioan Onofrei ne vorbește despre Laurian ca despre o familie, o etapă în viața elevilor, acolo unde toți se întorc cu drag după 10, 20 sau 30 de ani de la finalizarea liceului. Scopul unei astfel de sărbători este, spune profesorul Onofrei, un motiv de a onora înaintașii și pregătirea tinerilor botoșăneni pentru societate.

Despre liceul de astăzi am putea să vă spunem că este pentru noi o mare onoare să păstrăm această tradiție, nu vrem să trăim din trecut, vrem să onorăm înaintașii noștri și să pregătim tinerii comunității botoșănene pentru societatea contemporară și pentru societatea viitoare”, a adăugat cadrul didactic.

„Nava Amiral a învățământului botoșănean”

Profesorul botoșănean ne povestește faptul că, un învățător preocupat de istoria municipiului și județului Botoșani, a denumit Colegiul Național „A.T. Laurian” drept „Nava Amiral a învățământului botoșănean”.

Expresia nu ne aparține. Multe dintre expresiile pe care le folosim sunt preluate din trecutul nostru: „Familia Laurianului”, „Galaxia Laurianului”, cum îi spunea Octav Onicescu de exemplu. Unul dintre cei care s-au ocupat de istoria Botoșaniului și a județului Botoșani, un învățător la bază, domnul Ștefan Ciubotaru, în cartea sa despre Istoria Botoșaniului numea Laurianul drept Nava Amiral a învățământului botoșănean”, a adăugat prof. Ioan Onofrei.

Directorul școlii mai spune că Laurianul este o „școală de tradiție a Botoșaniului”, deoarece foarte puține unități de învățământ din țară au arborat steagul de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Tot despre Laurian spune că face parte din Alianța Colegiilor Centenare din România, alianță din care fac parte doar colegii cu peste 100 de ani de vechime.

Noi suntem școala de tradiție a Botoșaniului, una dintre puținele instituții din țară care are steag de la sf secolului 19, una dintre școlile care contribuie la dezvoltarea botoșaniului, sperăm noi. Suntem membri ai alianței colegiilor centenare din românia, acolo unde se află numai licee și colegii care au peste 100 de ani vechime și care au dat peste 85% din academicienii țării. Deci facem mai mult pentru noi această sărbătoare”, a completat prof. Ioan Onofrei, directorul Colegiului Național „A.T. Laurian” din Botoșani.

Astfel, de joi până duminică este o continuă sărbătoare la Colegiul Laurian. Au loc piese de teatru puse în scenă chiar de trupa unității de învățământ, Katharsis, concursuri școlare, întâlniri ale profesorilor și ale elevilor.

Programul cu activitățile poate fi consultat AICI.

Citește și Revedere după 61 de ani. ”Laurianul nu este doar un liceu, Laurianul este o familie!”

Cine a fost August Treboniu Laurian, omul de cultură al cărui nume îl poartă astăzi unul dintre cele mai importante licee din Botoșani!





 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Intervenție în premieră la Botoșani, femeie operată din poziția șezut! (Video)

Thursday, 21 November 2024

În acest an, la Botoșani a avut loc o operație în premieră. O femeie de 45 de ani a fost supusă unei intervenții chirurgicale din poziția șezut. Această operație a fost o provo...

Biserica Vovidenia în sărbătoare: Procesiune cu zeci de credincioși! (Foto, Video)

Wednesday, 20 November 2024

Pe 21 noiembrie Biserica „Vovidenia” își serbează hramul cu ocazia sărbătorii „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”. Astfel, miercuri după-amiază a ...

Motivul pentru care Teatrul „Mihai Eminescu” nu va fi deschis botoșănenilor anul acesta! (Foto)

Wednesday, 20 November 2024

Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani - clădirea emblemă a municipiului reședință de județ -, riscă să nu fie deschis publicului în acest an. Asta deși Cosmin Andrei, prima...