Fiecare copil este unic şi îşi are propria sa valoare, indiferent de problemele pe care le prezintă în procesul de învăţare şcolară. Recunoaşterea drepturilor egale pentru toţi oamenii, în general şi pentru toţi copiii, în mod special, fără discriminare, subliniază faptul că nevoile fiecăruia sunt la fel de importante
În fiecare an, pe 3 decembrie, este marcată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, în semn de solidaritate cu acestea. În acest sens, Inspectoratul Școalar Județean Botoșani, în parteneriat cu Școala Gimnazială Nr. 12 Botoșani, Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani, Școala Profesională Specială ,,Sf. Stelian” Botoșani, Școala Profesională Specială ,,Ion Pillat” Dorohoi, Biblioteca Județeană Botoșani, lansează Proiectul educațional județean-EDUCAȚIA NE UNEȘTE.
Proiectul îşi propune să dea copiilor cu cerințe educaționale speciale ocazia de a-şi exprima emoțiile, gândurile şi sentimentele legate de Dreptul la educație, prin creații plastice, recitări, interpretări muzicale, jocuri de rol. De asemena, elevii și cadrele implicate în proiect, vor fi pentru comunitate, un exemplu de integrare a acestor copii în învățământul de masă și de depășire a barierei discriminării.
Nu putem, oricât am dori și ne-am strădui, să îi ferim de pericole sau de conflicte, de aceea trebuie să îi învățăm să își gestioneze emoțiile și să își controleze acțiunile. Copiii, indiferent de vârstă, își au locul lor bine determinat în colectivul clasei, iar abaterile de la rolul pe care îl au în cadrul grupului sunt sancționate chiar de către ei, căci copiii sunt cei mai fermi judecători. Copiii cu cerințe educaționale speciale au și mai multă nevoie de încurajare, valorizare, acceptare, integrare
Comportamentul unui elev devine cartea lui de vizită în societate, de aceea considerăm rolul dascălului și al familiei extrem de important în formarea personalității unui copil. Activitățile proiectului vor contribui la creșterea stimei de sine, la crearea unui climat de toleranţă, acceptare, prietenie, incluziune.
(Comunicat de presă)