Rezultatele la Titularizare în Botoșani, între ciocan și nicovală. „Nu este cazul să facem o tragedie”/„Au fost note foarte mici”

Rezultatele examenului de Titularizare au împărțit lumea educațională în două tabere: pe de o parte șefii Inspectoratului Școlar, pe de cealaltă parte sindicaliștii.

Rezultatele la Titularizare în Botoșani, între ciocan și nicovală. „Nu este cazul să facem o tragedie”/„Au fost note foarte mici”

Dacă șeful educației botoșănene afirmă că rezultatele sunt „foarte mici” și că salarizarea nu este un factor care ar fi putut duce la aceste note, președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ (LSI) susține contrariul.

Potrivit rezultatelor publicate pe platforma dedicată concursului, la Botoșani sunt candidați care au luat note de 2, 3 sau chiar 1. Deși niciun candidat nu a obținut nota maximă, au fost totuși și calificative de peste 9, iar șeful Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani a afirmat că „suntem în media pe țară la procent și cred că faptul că un număr de 182 de candidați din 412 au luat note între 7 și 9,99, este un procent bunișor.”

La nivelul județului Botoșani, rata notelor peste 7, obținute de candidații care au susținut proba scrisă, este de 44,2%, procentul notelor între 5 și 7 fiind de 36,1% .

„Ca în fiecare an au fost și note foarte mici, dar și note mari. Una peste alta, suntem în media pe țară la procent și cred că faptul că un număr de 180 de candidați din cei 412 au luat note între 7 și 9,99 este un procent bunișor. Întotdeauna este loc și de mai bine și sperăm să fie colegii mai bine pregătiți”, a declarat prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani.

Pe de altă parte, președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ (LSI), Liviu Axinte, nu este de acord cu premisa că rezultatele ar fi „dezastruoase”. Acesta a afirmat că „nu este cazul ca noi să facem o tragedie din aceste rezultate”.

„Eu cred că nu este cazul ca noi să facem o tragedie din aceste rezultate. De altfel, acestea sunt cam la fel ca cele din anii trecuți. Nu sunt abateri spectaculoase”, a precizat Liviu Axinte, președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ (LSI).

„Nivelul de salarizare din învățământ nu îi determină pe cei mai buni absolvenți să vină să lucreze în învățământ”

Liderul sindicaliștilor botoșăneni a precizat că unul dintre motivele care au dus la astfel de rezultate ar fi nivelul de salarizare nemotivant pentru candidați. Dovadă și protestele organizate în educație în urmă cu mai bine de o lună de zile.

„Desigur. Eu nu neg că nivelul de salarizare din învățământ nu îi determină pe cei mai buni absolvenți să vină să lucreze în învățământ. Am și spus lucrul ăsta, pentru că acesta este unul dintre motivele care au dus la greva de acum ceva timp. Și nici perspectiva nu se va schimba dintr-o dată, ca de la anul cei mai buni absolvenți să vină să lucreze în învățământ”, a adăugat Liviu Axinte.

Șeful IȘJ spune, printre altele, că nu salarizarea este factorul decident în privința acestei situații, ci ar fi multe alte motive.

„Probabil sunt mai multe cauze care au dus la luarea acestor note mici, pentru că sunt și cadre didactice care vin după o perioadă de pandemie când au învățat, au urmat facultatea, probabil i-a afectat și asta. Factorii sunt foarte mulți, dar nu cred că este salarizarea, pentru că dacă ar fi salarizarea, ar fi un număr foarte mic de candidați. Noi suntem constanți în numărul de candidați care vin an de an la acest concurs”, a spus Bogdan Suruciuc.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Târgul Liceelor la Botoșani, dedicat elevilor de clasa a VIII-a. Președinte CJE: „Totdeauna să vă urmați pasiunea și să credeți în voi” (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
1116

Vineri a debutat ediția 2024 a Târgului Liceelor la Botoșani și Dorohoi. Evenimentul s-a desfășurat în două locații în același timp: în Sala de Sport a Colegiului Tehni...

Bursa locurilor de muncă la Botoșani, sute de șomeri au fost prezenți! Director AJOFM: „Sperăm să aveți un statut schimbat pe piața muncii!” (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
570

Vineri dimineață, la Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă” din municipiul Botoșani s-a desfășurat Bursa Locurilor de Muncă.Evenimentul este organizat de Agenția Județeană pentru...

Unul dintre microbuzele școlare electrice destinate elevilor din mediul rural a fost prezentat, marți, la Botoșani! (foto, video)

Marţi, 14 Mai 2024
913

Marți dimineață, în Piața Revoluției din municipiul Botoșani a fost făcută prezentarea unuia dintre microbuzele școlare electrice care vor ajunge în comunele din județul Botoșan...