Rezultate finale la Evaluarea Naţională 2025. Edu.ro afișează notele după contestații!

Afișarea primelor rezultate la Evaluarea Națională 2025 a avut loc joi, 3 iulie, iar astăzi, 10 iulie, candidații care au susținut prima sesiune a examenului vor putea vedea rezultatele finale, după rezolvarea contestațiilor. 

VEZI AICI Rezultate finale la Evaluarea Naţională, sesiunea iunie 2025. 

Notele obţinute de elevii clasei a VIII-a la probele scrise, după rezolvarea contestațiilor, sunt afișate joi, 10 iulie, pe site-ul evaluare.edu.ro și în centrele de examen. Candidații care au cerut recorectare, după afișarea primelor rezultate, pe 3 iulie, vor afla în scurt timp rezultatul. Anul acesta, în premieră, elevii au putut vedea lucrările, înainte de a decide dacă vor contesta nota. 

 

Luni, 23 iunie, elevii au susținut examenul la Limba și literatura română, miercuri, 25 iunie, a avut loc proba la Matematică, iar vineri, 27 iunie, s-a desfășurat proba la Limba şi literatura maternă, pentru elevii cu studii la o şcoală într-o limbă a minorităților. 

Rezultatele finale Evaluarea Națională 2025, afișate pe 10 iulie

Afișarea primelor rezultate la Evaluarea Națională 2025 a avut loc joi, 3 iulie, iar astăzi, 10 iulie, candidații care au susținut prima sesiune a examenului vor putea vedea rezultatele finale, după rezolvarea contestațiilor. Notele vor fi publicate pe site-ul ministerului Educației și în centrele de examen. Acestea nu mai pot fi modificate și vor face media pentru admiterea la liceu 2025.

Pentru prima dată în România, absolvenții de gimnaziu au putut depune cereri de vizualizare a lucrărilor, înainte de a decide dacă vor contestă nota. 

Contestaţiile s-au depus pe 3, 4 și 5 iulie 2025

Cei nemulţumiţi de rezultatele obţinute au avut la dispoziţie două etape pentru a depune contestaţii: joi, 3 iulie, între orele 14.00 şi 14.00, dar şi vineri și sâmbătă, 4 și 5 iulie. Cererea trebuia semnată atât de elevul în cauză, cât şi de părintele sau reprezentantul său legal. Trebuie precizat că, în momentul în care s-a cerut recorectarea lucrării, elevul şi părintele şi-au asumat inclusiv posibilitatea ca nota primită să fie mai mică după soluţionarea contestaţiei, precizează Observatornews.ro. 

Candidații care au depus contestații au completat și semnat o declarație-tip în care au menționat faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. În cazul candidatului minor, declarația-tip a fost semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestuia. Contestaţiile s-au soluționat în intervalul 6-9 iulie 2025, urmând ca rezultatele finale să fie afişate pe 10 iulie.

Nota obţinută în etapa de soluţionare a contestaţiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut, în plus sau în minus, faţă de nota acordată în etapa de evaluare iniţială a lucrării. ceastă notă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă.

Cum pot elevii de gimnaziu să își vadă notele, după soluționarea contestațiilor

Notele la Evaluarea Naţională 2025, după rezolvarea contestațiilor, sunt afișate la avizierele unităților de învățământ și pe site-ul ministerului Educației, evaluare.edu.ro

Elevii absolvenţi ai clasei a VIII-a trebuie să aibă la îndemână codul de candidat cu ajutorul căruia vor afla ce note au luat la probele scrise. Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor, atât în centrele de examen, cât şi pe internet, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale. Codurile individuale vor fi distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută, anunță ministerul Educației. 

Pentru comunicarea notelor obținute la examenul de evaluare națională, după etapa de depunere și soluționare a contestațiilor, comisiile din unitățile de învățământ - centre de examen tipăresc lista rezultatelor examenului de evaluare națională care cuprinde: 

- codul candidatului

- unitatea de învățământ de proveniență

- notele obținute la fiecare probă scrisă

- media sau mențiunea "absent"/"eliminat din examen", după caz. 

Comisiile din unitățile de învățământ - centre de examen tipăresc lista rezultatelor finale după contestații ale candidaților anonimizați și o afișează, conform calendarului, cu semnătura președintelui și a secretarului comisiei din centrul de examen, la avizierul unității de învățământ și pe website-ul acesteia. Rezultatele examenului de evaluare națională ale candidaților anonimizați sunt afișate pe pagina de internet a Ministerului Educației și a inspectoratelor școlare pentru o perioadă de 2 ani. Candidatul major și părinții/reprezentanții legali ai candidatului minor au putut solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor proprii/propriului copil, după afișarea rezultatelor inițiale, în conformitate cu prevederile procedurii stabilite de către Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuia să fie însoțit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal.

Cum se calculează media de la Evaluarea Națională 2025

Începând cu anul 2023, media claselor V-VIII nu mai contează la admiterea în liceu. Se ia în considerare doar media obținută la Evaluarea Națională. Media de admitere la liceu, care se bazează pe rezultatele de la Evaluarea Națională, se calculează după următoarea formulă:

Media de admitere = 100% media notelor de la Evaluarea Națională

Pașii pentru calculul mediei:

La Evaluarea Națională, elevii susțin două probe:

 Limba și literatura română

 Matematică

Dacă elevul aparține unei minorități naționale, susține și:

 Limba maternă (maghiară, germană etc.)

Pentru a calcula media finală la Evaluarea Națională, trebuie să se facă suma notelor obținute la toate probele susținute și să se împartă la numărul total de probe. De exemplu, dacă un elev a dat examen doar la Română și Matematică, media se va calcula prin adunarea celor două note și împărțirea sumei la doi. Dacă elevul a susținut și proba de Limba Maternă, suma notelor se va împărți la trei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Comisarii de mediu, dezacord față de măsurile de austeritate ale actualului guvern: “Se încalcă flagrant demnitatea profesională!“

astăzi, 18:00

Sindicatul Naţional al Gărzii Naţionale de Mediu (SNGM) consideră că pachetele de măsuri de austeritate ale guvernului actual vor afecta profund capacitatea de acțiune a instituțiilor cu rol m...

(P) Big Data – instrumentul secret de analiză care poate asigura succesul unei campanii de marketing?

astăzi, 17:15

La începutul anilor '90, John R Mashey aducea în discuție conceptul Big Data, care se dorea o alternativă viabilă la instrumentele tradiționale de analiză a datelor. Conform lui M...

Semnal de ALARMĂ de la pompierii botoșăneni după ce două persoane și-au pierdut viața în apele râului Prut! (Foto,Video)

astăzi, 17:00

"Mie nu mi se poate întâmpla!" Copii, adolescenți, adulți – cu toții avem tendința să credem că pericolul este mereu departe, că tragediile se întâmplă ...