Ministerul Educației vrea profesori debutanți la materiile unde școala nu găsește cadre calificate. Dacă trec pe poziție secundară pensionarii, dar nu măresc plata acordată debutanților, atunci asta nu este politică de atragere a tinerilor la catedră, ci doar calcul contabil, spune sindicalistul Marius Nistor. El avertizează că primii afectați sunt elevii, pentru că vor apărea tot mai multe situații în care o persoană care a picat definitivatul de 4-5 ori la rând va fi preferat la clasă.
Proiectul prevede că posturile sau catedrele vacante după încadrarea profesorilor titulari “se atribuie cadrelor didactice debutante care nu au dobândit definitivarea în învăţământ repartizate în ultimii 6 ani pe posturi didactice/catedre vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată”.
“În cazuri excepţionale, pentru disciplinele deficitare în personal didactic calificat, consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ poate aproba depăşirea numărului maxim de ore pe săptămână pentru o normă de predare-învățare-evaluare şi de instruire practică, în regim de plata cu ora, pentru cadrele didactice titulare şi pensionate, cu asigurarea a minimum 12 ore de odihnă între două perioade de lucru”, se mai arată în același proiect.
În deschiderea proiectului de ordin, Ministerul Educației statuează următoarele: “Numărul de ore pe săptămână aferente planurilor-cadru de învăţământ pentru respectivul an școlar, stabilite între limite minime şi maxime, se hotărăște de consiliul de administraţie al unității de învăţământ, astfel încât să se asigure încadrarea în bugetul alocat”.
“Asta demonstrează clar care este scopul: economiile realizate la nivelul unităților de învățământ. (…) Dacă nu avem bani, atunci luăm măsuri să reducem cât mai mult din activitățile specifice. Atunci nu mai putem vorbi de calitate, totul se rezumă strict la bani. Degeaba vrem modele finlandeze, nord-americane, japoneze sau din Coreea de Sud”, a declarat pentru HotNews.ro președintele Federației Sindicale Spiru Haret, Marius Nistor.
Liderul de sindicat a susținut că prevederea nu este o încurajare a tinerilor către sistemul de educație, pentru că asta s-ar face dacă s-ar majora banii pe care îi primesc tinerii la plata cu ora. “Nu sunt decât măsuri contabile, atâta tot, care încearcă să facă să funcționeze sistemul, într-o alocare foarte mică”, susține acesta.