Proiect pentru integrarea romilor derulat în cinci școli din județ

Proiect pentru integrarea romilor derulat în cinci școli din județ

Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională (CJRAE) din Botoșani a lansat, luni, într-o conferință derulată prin Google Meet, proiectul „Reușim împreună!”, menit să stimuleze integrarea socială a elevilor romi din cinci școli din județ, anunță reprezentanta instituției, Emilia-Niculina Țipirigan.

Potrivit acesteia, grupul țintă este format din 200 de elevi de nivel primar și gimnazial, 70 de părinți și 60 de profesori din cadrul unităților partenere: Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” din Dorohoi, Liceul „Ștefan D. Luchian” din Ștefănești, Școala Gimnazială „Nicolae Călinescu” din Coșula, Școala Gimnazială Nr. 2 din Botoșani, Școala Gimnazială Nr.1 din Albești.

„Echipa care a participat la elaborarea proiectului este compusă din profesori consilieri școlari din CJRAE: Sorin Aionesei, Daniela Buhaschi, Meda Mațoschi, Cristina Nechifor, Iulia Turinovici, Emilia-Niculina Țipirigan, Carmen Daniela Voinea. Scopul proiectului este creșterea capacității instituționale a școlilor de a asigura o incluziune efectivă a copiilor romi. Beneficiarii direcți sunt participanții la activitățile proiectului, iar cei indirecți școlile și comunitățile acestora”, arată Emilia Țipirigan.

Proiectul face parte din Programul de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor din România, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 ale Statelor Donatoare Liechtenstein, Islanda, Norvegia. Pentru derularea activităților integrate, sunt alocați peste 92.000 de euro. Proiectul se va finaliza pe 30 septembrie 2022.

„Obiectivele declarate ale proiectului sunt dezvoltarea competențelor profesionale incluzive la profesori, elaborarea de noi curriculumuri pentru un mediu incluziv și multicultural, creșterea conștientizării discriminării, formarea de conduite prosociale, îmbunătățirea competențelor relaționale”, spune reprezentanta CJRAE Botoșani.

În cadrul conferinței de lansare au participat reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean: inspectorul școlar general Ada-Alexandrina Macovei, adjunctul acesteia, Bogdan-Gheorghe Suruciuc,  inspectorul pentru Minorități Naționale, Petronia Scripcariu, inspectorul de Învățământ Special Mihaela Barbacaru. De asemenea, s-au implicat reprezentanți ai Consiliului Județean: vicepreședintele Bogdan Dăscălescu, directorul executiv al Direcției de Dezvoltare și Promovare a CJ Botoșani, Otilia Moruz. Au luat parte inclusiv președintele Asociației „Partida romilor Pro-Europa”, referent în Primăria municipiului Botoșani, Borcoi Jupter, precum și reprezentanți ai Casei Corpului Didactic, profesori consilieri și logopezi școlari, cadre didactice din școlile partenere din proiect. Întâlnirea a fost moderată de directorul CJRAE, Cătălina-Camelia Lupașcu. 

Mai multe detalii despre implementarea activităților din cadrul Proiectului „Reușim împreună!” se regăsesc pe site-ul dedicat. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Bazinul de la Recuperare zace nefolosit, din cauza costurilor la utilități. „Mi se pare de-a dreptul nesimțit” (video)

Sâmbătă, 30 Septembrie 2023
489

Bazinul din incinta Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” din Botoșani nu poate fi dat în folosință, din cauza costurilor ridicate la utilități și a lipsei de perso...

Zeci de firme din Botoșani amendate pentru muncă la negru. „Toleranța este zero” (video)

Sâmbătă, 30 Septembrie 2023
419

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a depistat zeci de persoane care munceau la negru, pe raza județului Botoșani, sancționând nu mai puțin de 31 de firme care au plătit serviciile fă...

Calitatea lucrărilor de reabilitare a intrărilor în oraș, contestată în plenul CL (video)

Joi, 28 Septembrie 2023
704

Calitatea lucrărilor de reabilitare executate la intrările în municipiul Botoșani a fost criticată vehement de șeful Direcției de Sport și Agrement (DSA), Eugen Țurcanu, în ședin...