Proiect pentru integrarea romilor derulat în cinci școli din județ

Proiect pentru integrarea romilor derulat în cinci școli din județ

Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională (CJRAE) din Botoșani a lansat, luni, într-o conferință derulată prin Google Meet, proiectul „Reușim împreună!”, menit să stimuleze integrarea socială a elevilor romi din cinci școli din județ, anunță reprezentanta instituției, Emilia-Niculina Țipirigan.

Potrivit acesteia, grupul țintă este format din 200 de elevi de nivel primar și gimnazial, 70 de părinți și 60 de profesori din cadrul unităților partenere: Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” din Dorohoi, Liceul „Ștefan D. Luchian” din Ștefănești, Școala Gimnazială „Nicolae Călinescu” din Coșula, Școala Gimnazială Nr. 2 din Botoșani, Școala Gimnazială Nr.1 din Albești.

„Echipa care a participat la elaborarea proiectului este compusă din profesori consilieri școlari din CJRAE: Sorin Aionesei, Daniela Buhaschi, Meda Mațoschi, Cristina Nechifor, Iulia Turinovici, Emilia-Niculina Țipirigan, Carmen Daniela Voinea. Scopul proiectului este creșterea capacității instituționale a școlilor de a asigura o incluziune efectivă a copiilor romi. Beneficiarii direcți sunt participanții la activitățile proiectului, iar cei indirecți școlile și comunitățile acestora”, arată Emilia Țipirigan.

Proiectul face parte din Programul de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor din România, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 ale Statelor Donatoare Liechtenstein, Islanda, Norvegia. Pentru derularea activităților integrate, sunt alocați peste 92.000 de euro. Proiectul se va finaliza pe 30 septembrie 2022.

„Obiectivele declarate ale proiectului sunt dezvoltarea competențelor profesionale incluzive la profesori, elaborarea de noi curriculumuri pentru un mediu incluziv și multicultural, creșterea conștientizării discriminării, formarea de conduite prosociale, îmbunătățirea competențelor relaționale”, spune reprezentanta CJRAE Botoșani.

În cadrul conferinței de lansare au participat reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean: inspectorul școlar general Ada-Alexandrina Macovei, adjunctul acesteia, Bogdan-Gheorghe Suruciuc,  inspectorul pentru Minorități Naționale, Petronia Scripcariu, inspectorul de Învățământ Special Mihaela Barbacaru. De asemenea, s-au implicat reprezentanți ai Consiliului Județean: vicepreședintele Bogdan Dăscălescu, directorul executiv al Direcției de Dezvoltare și Promovare a CJ Botoșani, Otilia Moruz. Au luat parte inclusiv președintele Asociației „Partida romilor Pro-Europa”, referent în Primăria municipiului Botoșani, Borcoi Jupter, precum și reprezentanți ai Casei Corpului Didactic, profesori consilieri și logopezi școlari, cadre didactice din școlile partenere din proiect. Întâlnirea a fost moderată de directorul CJRAE, Cătălina-Camelia Lupașcu. 

Mai multe detalii despre implementarea activităților din cadrul Proiectului „Reușim împreună!” se regăsesc pe site-ul dedicat. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Video răvășitor. O bătrână plânge de fericire că pragul i-a fost trecut de voluntari cu suflet mare

Duminică, 14 August 2022
385

Un video în care o bătrână din Dersca plânge de fericire, după ce pragul său a fost trecut de voluntari veniți în ajutor, se viralizează pe internet.Femeia a fost viz...

O mașină a lovit un cap de pod, s-a răsturnat și a luat foc. Doi tineri au fost răniți – FOTO

Duminică, 14 August 2022
603

Doi tineri au necesitat îngrijiri medicale, în urma unui accident rutier petrecut, duminică, în apropiere de orașul Săveni. Autoturismul în care se aflau a intrat într...

Inundație într-o intersecție recent reabilitată; oamenii au cerut ajutorul pompierilor (fotogalerie)

Duminică, 14 August 2022
975

Intersecția dintre străzile Împărat Traian și Octav Onicescu, din municipiul Botoșani, a fost inundată în urma furtunii de duminică după-amiază. Oamenii au cerut ajutorul pompieri...