Programul ERASMUS + prin Acreditare 2021-2027 în Școala Gimnazială Nr 1 Dobârceni! (Foto)

Școala Gimnazială Nr 1 Dobârceni a participat la două mobilități de formare în lunile martie și aprilie ale acestui an. Tematica mobilităților a fost Dezvoltarea durabilă. 

În prima mobilitate a participat un număr de nouă elevi, însoțiți de două cadre didactice. Implicarea în activitățile școlare și extrașcolare, având la dispoziție cinci zile minunate în care au venit în contact cu colegi din medii complet diferite a condus la acomodarea și înțelegerea culturii și tradițiilor țării gazdă precum și la formarea unei atitudini pozitive față de mediu înconjurător. S-a realizat turul orașului și a împrejurimilor, au participat la acțiuni de protecție a mediului, au observat modalitățile de reciclare, s-au organizat ateliere de lucru la care s-au discutat teme de interes comun, au pictat utilizând tehnica Ebru, au îmbinat în tablouri sau postere materialele adunate de pe plajă și le-au expus într- o galerie, au participat la întreceri sportive însoțite de dans și muzică. Și-au creat noi prieteni cu care au participat ulterior la explorarea mediului înconjurător și la descoperirea de soluții privind unele obiective ale sustenabilității mediului.

 

În luna aprilie 3 profesori au participat la cursuri de formare, în Spania, pe aceeași temă a Dezvoltării durabile.

Temele cursului au atins următoarele obiective:

- schimbările climatice, climă și energie (atingând punctul sensibil al economiei globale referitoare la emisiile de carbon în atmosferă și am discutat despre energia curată),

- gestionarea deșeurilor și a apelor( modalități de recuperare, refolosire, gospodărirea utilizării eficiente a apelor Terrei),

- protejarea mediului natural (protejarea florei și faunei sălbatice, agricultură fără pesticide, viață sănătoasă, specii invazive, promovarea descoperirilor inovatoare).

Cea de-a cincea activitate a fost dedicată Agendei 2030 care promovează echilibrul între cele trei dimensiuni ale sustenabilității: dezvoltarea economică, socială și dezvoltarea durabilă a mediului.

Am participat la sesiuni de formare teoretică, activ prin jocul de rol la rezolvarea unor probleme actuale sau viitoare. Astfel am înțeles termenul de advocacy, promovând prin rolul primit restaurarea și promovarea utilizării durabile a ecosistemelor naturale precum și a consumului și producției durabile. Am stabilit strategii de predare ale acestor cunoștințe la clasa de elevi prin planuri simple care sa îi implice și să le determine participarea la orele de sustenabilitate teoretice dar și la acțiuni concrete de protejare, reciclare, reutilizare. Am învățat cum să aplicăm la orele din curriculum -ul național noțiunile de dezvoltare durabilă inclusiv la orele de limbă și literatură română, istorie, matematică. Am realizat un dicționar de termeni care a facilitat înțelegerea paradigmelor legate de demnitate și egalitate într- un mediu sănătos; progres social, economic și tehnologic în armonie cu natura; gestionarea în mod durabil a resurselor actuale ca acestea să poată susține nevoile populației actuale și a generațiilor viitoare.

Împreună am conceput și propus o hartă a reciclării, metode și planuri legate de sustenabilitatea mediului pe care le putem integra la toate orele de curs în școala noastră alături de ceilalți colegi, de elevi și părinți. Am preluat idei din bunele practici ale celorlalți profesori, din alte țări, participanți la curs. Ne-am îmbunătățit abilitățile practice privind planuri de acțiune în vederea protejării naturii, florei și faunei locale, reutilizarea și reciclarea unor recipiente diverse,” a declarat managerul de proiect, Prof. dr. ing. Grapan Teodora.

Profesorii au căpătat mai multă experiență în managementul mediului și a sustenabilității.

„Am înțeles mai bine informațiile despre drepturile omului și promovarea egalității de gen, diversitatea și multiculturalismul. Ne- am îmbunătățit capacitatea de comunicare în limba engleză, am realizat noi parteneriate pentru o colaborare viitoare pe aceeași temă sau alte teme comune.

Erasmus este programul european care a schimbat viața din comunitatea noastră. Profesorii și elevii școlii noastre, participanți la aceste cursuri sunt oamenii care au adus schimbarea în comunitatea locală. Creșterea încrederii în sine, atitudinea pozitivă, rezultate mai bune în lucru la clasă, deschiderea minții către idei noi și îndrăznețe, inovarea, toate acestea s-au întâmplat în decursul acestui program atât în rândul profesorilor cât și a elevilor și comunității. Starea de bine, implicarea activă, înțelegerea, răbdarea, empatia sunt doar câteva atribute pe care ni le-am însușit și le-am implementat ca reguli scrise în regulamentul intern dar și nescrise și respectate, trăite. Steagul Uniunii Europene, Erasmus + și steagul României flutură pe trei catarge înalte ale școlii, simbol al respectului față de valorile europene, mulțumiți de tot ceea ce reprezintă Erasmus pentru școala și comunitatea din Dobârceni,” a conchis Prof. dr. ing. Grapan Teodora.





 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Directivă în PSD – Fără Ponta: ”Ambiția lui ne-a ruinat”!

Wednesday, 7 May 2025

Nici un lider nu ar mai dori și susține reîntoarcerea lui Victor Ponta în PSD. Fostul premier și președinte al partidului este văzut de liderii de la centru și din jud...

O nouă rasă de pisici va fi prezentată în premieră, în România - Plus o competiție unică între două generații de campioni! (Foto)

Wednesday, 7 May 2025

Pisici de rasă din toată Europa, superstaruri născute în România și o competiție unică între două generații de campioni – toate acestea la Sala Palatului din Bucur...

ITM Botoșani: Informații pentru prestatorii de servicii - Reges Online!

Wednesday, 7 May 2025

Angajatorii, persoane fizice sau juridice de drept privat, precum și misiunile diplomatice, oficiile consulare ale altor state în România, respectiv, după caz, reprezentanţele organiza...