Profesorii, "umiliți" de șoferi și femeile de serviciu

După creșterile salariale din Educație, un profesor debutant continua să câștige mai puțin decât o femeie de serviciu din Ministerul Educației. Un șofer cu vechime de la o unitate de management din minister are un salariu la care un dascăl nu poate ajunge nici după 40 de ani.

Teoretic, după Sănătate, în Educație au fost înregistrate cele mai mari creșteri salariale din sistemul bugetar anul acesta. În realitate însă, veniturile dascălilor aflați la început de carieră au rămas la un nivel scăzut, iar Învățământul rămâne un domeniu neatractiv pentru eventuali profesori de calitate, arata România Liberă.

Un profesor, un învățător sau o educatoare, la debut, câștigă chiar mai puțin decât o femeie de serviciu din Ministerul Educației Naționale (MEN). Conform situației veniturilor brute din MEN, publicată trimestrial de minister, o femeie de serviciu (îngrijitoare), cu gradație 4 sau 5, câștigă 2.071-2.103 lei.

Un profesor debutant cu studii superioare de lungă durată are un salariu de bază de 2.045 lei, în timp ce unul cu studii superioare de scurtă durată are 1.915 lei. Acestea, în timp ce un învăţător sau educator debutant, care are doar studii liceale, primeşte un venit brut de 1.849 lei.

Mai exact, un profesor cu studii superioare de lungă durată (4-5 ani sau Bologna plus masterat) primește un salariu brut de 2.045 lei, adică 1.467 lei net (bani în mână).

Mai bine la volan decât la catedră
 
Un șofer cu vechime de la Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă din Ministerul Educației are un venit la care un profesor din învățământul preuniversitar nu poate ajunge nici după 30 de ani de vechime sau aproape de pensie. Șoferul cu gradație 5 a primit un salariu brut de 4.169 lei. În timp ce un profesor cu studii superioare și vechime de 40 de ani în învățământul preuniversitar ajunge la un salariu brut de 3.948 lei.

Totuși, un alt șofer din MEN, dar nu de la Unitatea de Management al Proiectelor, are un venit brut de 2.734 lei, dar tot mai mare decât al unui dascăl debutant. Ministrul Educației câștigă 19.950 lei pe lună, un secretar de stat primește 15.200 lei, iar directorul general al MEN ia 10.942 de lei.

Sindicaliștii din învățământul preuniversitar recunosc că au fost unele anomalii în Legea salarizării bugetare, care trebuie remediate, dar au speranța că salariile din Educație vor ajunge la un nivel comparabil cu cel din alte țări din această parte a Europei în anul 2022. „În Educație au fost cele mai mari creșteri salariale, după Sănătate. Mai este însă nevoie de creșteri dacă dorim ca profesorii buni să rămână în țară. Nu ne putem compara cu Germania, dar ne-am mai apropiat cu salariile de țări precum Polonia, Cehia sau Ungaria. Și lucrurile vor sta mai bine, cu aplicarea Legii salarizării, din 2022“, a declarat pentru sursa citata președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“, Marius Nistor.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O adolescentă de 15 ani din Botoșani a dispărut noaptea trecută de la domiciliu, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:45

GURIUC CLAUDIA ELENA are următoarele semnalmente: 1,65 m înălțime, 60 de kg, păr castaniu, tuns la nivelul umerilor, ochi căprui. Vestimentație la momentul plecării: geacă de fâ...

Protestul polițiștilor de la ordine publică a dat rezultat: Zilele de sâmbătă și duminică lucrate vor fi plătite!

astăzi, 15:29

Mobilizarea sindicaliștilor a adus un prim rezultat imediat, Guvernul anunțand că va face o excepție pentru angajații din ordine publică, acceptând să plătească suplimentar pentru munca...

Dan Negru, la pas prin Botoșani: ,,Cum de au ajuns toți "vecini de cartier”! (Video)

astăzi, 14:30

Cunoscutul om de televiziune Dan Negru, a luat la pas, duminică, 19 ianuarie, aleile Botoșaniului. Într-un video postat, acesta își exprimă mirarea și caută un răspuns referitor la ...