Profesorii ameninta cu proteste!

"Cerem Guvernului responsabilitate, altfel se va face direct raspunzator de protestele de strada, pe care membrii de sindicat sunt pregatiti sa le inceapa".

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) anunta, joi, ca a inaintat premierului Viorica Dancila, precum si ministrului Educatiei, Valentin Popa, ministrului Muncii, Lia Olguta Vasilescu, si ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici, memorii prin care sunt semnalate problemele grave din sistemul de invatamant romanesc, in special cele care vizeaza salarizarea personalului.

Ei au atras atentia Guvernului ca nemultumirile angajatilor din educatie sunt mari si ca lipsa dialogului social pentru rezolvarea acestora ii determina sa declanseze proteste in perioada urmatoare.

FSLI cere Guvernului aplicarea de urgenta a masurilor reparatorii in cazul salariatilor incadrati part-time sau cu fractiuni de norma, care au venituri sub salariul minim pe economie, dar care sunt obligati, potrivit Codului Fiscal aflat in vigoare, sa plateasca la nivelul salariului minim pe economie contributiile, arata ziare.com.

Sindicalistii precizeaza ca salariatii incadrati cu jumatate de norma vor incasa venituri mai mici cu 200 de lei, iar cei incadrati cu un sfert de norma nu vor incasa niciun leu la salariu, ci vor fi nevoiti sa achite din venitul familiei contributiile catre bugetul de stat.

FSLI cere modificarea de urgenta a Legii cadru nr. 153/2017, privind salarizarea bugetarilor, intrucat a creat discriminari atat in randul anajatilor din sistemul bugetar, dar si in randul angajatilor din invatamant.

Reincadrarea personalului didactic, pe aceasta lege, incepand cu data de 1 iulie 2017, a dus la situatii absurde prin care personalul didactic necalificat este mai bine platit decat personalul didactic calificat cu definitivat, grad didactic II sau chiar grad didactic I.

"Prin Legea cadru nr. 153/2017, prin care a fost stabilit raportul de 1/12 intre cel mai mic si cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare este pozitionat intre 1,64 si 2,76, in treimea inferioara a grilei de salarizare.

Pentru alesi, insa, s-au facut reguli speciale care s-au aplicat chiar de la data de 1 iulie 2017, cand a intrat in vigoare acest act normativ. In cazul acestora se acorda indemnizatii calculate prin inmultirea coeficientilor de ierarhizare cu salariul minim brut pe economie, care este incepand cu data de 1 ianuarie 2018, de 1.900 lei", spun reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.

FSLI solicita, de asemenea, ca majorarea de 20% de la 1 martie 2018 sa se acorde pentru intreg personalul angajat in educatie, si nu doar personalului de predare.

Blocarea posturilor din sistem aduce un alt pericol: sute de angajati nu isi vor putea incasa salariile pe data de 14 februarie. In mai multe unitati de invatamant lipsesc administratorii financiari care trebuie sa semneze statele de plata si, desi sunt posturi vacante, acestea nu pot fi ocupate, din cauza deciziei Guvernului, mai spun sindicalistii.

De asemenea, FSLI cere Executivului ca la urmatoarea rectificare bugetara sa acorde sumele necesare pentru plata hotararilor judecatoresti - restante pentru anul 2017, precum si plata integrala a transelor aferente anului 2018.

"Guvernul trebuie sa se gandeasca bine inainte sa aplice strategia vorbelor aruncate in vant. Federatia noastra nu va face compromisuri si nu va accepta promisiuni care nu se vor regasi in prevederi legislative. Legea de salarizare unitara se dovedeste a fi un esec, intrucat nu au avut loc discutii reale. Cerem Guvernului responsabilitate, altfel se va face direct raspunzator de protestele de strada, pe care membrii de sindicat sunt pregatiti sa le inceapa", a declarat presedintele FSLI, Simion Hancescu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI