Prima generație de lucrători de tineret acreditată de Ministerul Educației și Ministerul Muncii s-a format în Botoșani, cu participare din Republica Moldova. Nu mai puțin de 33 de cursanți au dobândit specializarea unei noi meserii recunoscute pe piața autohtonă, în cadrul proiectului „Pro Activ XXI”, implementat Fundaţia Judeţeană pentru Tineret, în parteneriat cu Centrul Judeţean de Voluntariat și cu sprijinul financiar al Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport.
Proiectul s-a derulat în perioada 1-26 noiembrie a.c., constând în formarea profesională a 33 de tineri, dintre care doi din Republica Moldova, prin parcurgerea a 40 de ore de instruire în acest sens. Au urmat modulul de specializare elevi, profesori, studenți, angajați ai instituțiilor publice și jurnaliști, fiind creată o emulație care să ofere sprijin şi îndrumare tinerilor, potrivit coordonatorilor proiectului.
„Lucrătorii de tineret formaţi în cadrul acestui proiect vor constitui o comunitate de experţi în domeniul tineretului la nivelul judeţului Botoşani, experţi care se vor implica activ în proiectarea şi organizarea de activităţi pentru a dezvolta tinerilor competenţe profesionale necesare cerinţelor actuale ale pieţii muncii”, precizează inițiatorii programului.
Proiectul s-a adresat tuturor persoanelor cu vârsta de până în 35 de ani care au absolvit liceul. În urma parcurgerii modulului, coordonatorul Fundației pentru Tineret a înmânat certificatele de absolvire, la Casa Corpului Didactic din Botoșani.
„Lucrătorul de tineret mobilizează tinerii în scopul dezvoltării abilităţilor de viaţă şi a comportamentelor proactive, stimulând viaţa asociativă şi cooperarea în rândul tinerilor, facilitând participarea acestora la viaţa comunităţii. Practicanţii acestei ocupaţii reprezintă resurse pentru tineri, organizaţii şi comunităţi, realizând activităţi de informare, îndrumare şi sprijin pentru tineri, facilitând integrarea socială şi evoluţia personală a tinerilor, în contextul valorizării diversităţii umane, culturale şi al promovării cetăţeniei active”, spun reprezentanții Fundației.
Calificarea profesională de lucrător de tineret este solicitată pe piaţa muncii în special de structurile din sectorul societății civile, reprezentat de organizații non-guvernamentale, precum și de administraţiile cu atribuţii în domeniul tineretului.