Petronia Scripcaru, profesorul decorat de statul român: „Educația este prioritatea mea. Sunt un profesor simplu, care a făcut ceea ce este normal”

O profesoară de etnie romă din Botoșani a reușit în aproape trei decenii de activitate să contribuie substanțial la integrarea și reducerea abandonului școlar în rândul elevilor de etnie romă, scrie adevărul.ro.

Potrivit sursei citate, Petronia Scripcaru este un profesor de limba rromani, din județul Botoșani, cu o carieră de 20 de ani, în sistemul educațional. În plus este și inspector pentru minorități naționale în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani.   

Din 2002, Petronia Scripcaru, a reușit să facă adevărate minuni pentru a crește nivelul de educație al comunității rome, dar și pentru integrarea elevilor din cadrul acestei etnii în școlile de masă.  A contribuit cu zeci de proiecte la școlarizarea etnicilor romi și convingerea părinților să pună pe primul loc educația copiilor. Pentru contribuția sa, Petronia Scripcaru a fost decorată de reprezentanții statului român cu „Meritul pentru Învățământ” în gradul de cavaler. 

Petronia Scripcaru a intrat în sistemul educațional românesc, ca profesor de limba rromani în anul 2002. În anul 2021, după numeroase proiecte și o muncă asiduă de schimbare a mentalităților, unde Petronia Scripcaru a avut o contribuție decisivă, s-a ajuns la 2500 de elevi romi care urmează cursurile liceale în tot județul Botoșani. 

„A crescut foarte mult numărul copiilor de etnie romă școlarizați. La nivel județean, acum, sunt peste 2500 de romi cu identitate asumată. Sunt un profesor simplu care a făcut ceea ce este normal și ceea ce m-au învățat oamenii mai buni ca mine. Educația este prioritatea mea”, spune Petronia Scripcaru.   

Este cunoscut faptul că în comunitățile rome, din multe zone din țară, abandonul școlar este ridicat. De altfel, inclusiv la Botoșani, așa cum mărturisește și Petronia Scripcaru, până în 2002, doar câțiva membrii ai etniei ajungeau să aibă mai mult de opt clase.

Profesorul botoșănean declară pentru adevărul.ro că pe de o parte sunt de vină și autoritățile locale, în comunitățile foarte sărace dar și anumite tradiții sau cutume.

„Depinde de statutul social al fiecărei familii de romi.  Dar și cât de mult se implică autoritățile locale în ajutorarea acelor persoane de etnie romă, să-i facă, într-un fel, să înțeleagă că este importantă educația școlară. Sunt care își doresc să-și ducă copiii la școală, dar din păcate situația materială nu-i ajută. În alte cazuri, cutumele, în foarte mică măsură tradiția, îi determină  să nu-și trimită copiii la școală”, adaugă Petronia Scripcaru.  

De-a lungul celor 20 de ani de carieră au fost implementate zeci de proiecte pentru schimbarea mentalităților, în toate sensurile, pentru integrarea elevilor romi și mai ales pentru aducerea acestora în sala de clasă.

„De la începutul carierei mele de profesor am încercat să aduc cât mai multe proiecte și programe pentru școlarizarea tinerilor și copiilor de etnie romă și nu numai. A trebuit să le arătăm părinților importanța educației școlare. Unii dintre ei poate nu înțeleg acest lucru, pentru că nu au fost învățați la rândul lor. Pe un copil dacă nu-l înveți, în primii ani de viață, lucrurile de bază, el va evolua greu în viață. Așa și în cazul acesta. Eu nu consider că părintele este vinovat pentru că nu-și trimite copilul la școală, nu a fost învățat la rândul său, nu înțelege de ce trebuie să-l trimită la școală. Și pentru asta ne străduim și noi”, adaugă Petronia Scripcaru.

De altfel, visul său este ca tot mai mulți copii de etnie romă să ajungă să facă carte și la rândul lor să-i învețe pe urmașii lor să facă la fel. 

Unul dintre cele mai importante proiecte se află în prezent în derulare și este tocmai pentru cei care nu au reușit să facă la timp școala. Este vorba despre proiectul „A doua șansă în educație, o nouă șansă în viață”.  

„În cadrul acestuia, tinerii trecuți de vârstă școlară își continuă studiile în cadrul programului. În prezent avem 335 de elevi care frecventează cursurile școlare la unitățile de învățământ selectate în urma apelului de selecție, urmând ca până la finalul anului 2023 să ne atingem obiectivul, acela de 600 de persoane înscrise în cadrul programului a doua șansă”, precizează Petronia Scripcaru. 

Cu studiile completate măcar până la nivelul de 10 clase, acești tineri vor putea urma cursuri de formare profesională, se vor putea califica și implicit vor putea obține atestate într-o anumită meserie sau pot accesa fonduri europene.  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mașină din Botoșani, ”vedetă” pe o partie de schi! (Video)

Thursday, 26 December 2024

Întâmplarea a avut loc la instalația de schi de la Cârlibaba, județul Suceava, acolo unde BMW-ul înmatriculat în Botoșani se afla parcat chiar pe pârtie. Maș...

Nord-Est, regiunea cu cel mai ieftin pământ din România!

Thursday, 26 December 2024

Față de anul precedent s-a înregistrat o creștere de aproximativ 4,8%, cea mai cea mai importantă majorare fiind observată în Regiunea de Nord-Vest a României (+13,9%). La polul...

Anunțul lui Iftime: „Am închis-o cu Mailat!” / ”Am mare încredere în Liviu Ciobotariu”

Thursday, 26 December 2024

Valeriu Iftime a ratat transferul lui Sebastian Mailat, după ce jucătorul l-a informat că nu acceptă oferta de a reveni la FC Botoșani. Sebastian Mailat este unul dintre cei mai curtați jucă...