Mai multe cadre didactice s-au adresat în ultima săptămână redacției noastre, solicitând lămuriri despre proiectul de lege care ar acorda pensii speciale profesorilor din învățământul preuniversitar, după ce în presa națională au apărut informații conform cărora inițiativa s-a afla din nou pe agenda politică a legiuitorilor.
Menționăm că este vorba despre pensiile speciale la care, în prezent, au dreptul mai multe categorii socio-profesionale, printre care parlamentarii, magistrații, ambasadorii. În România, la finalul anului 2017, s-au acordat aproape 9000 de pensii speciale, conform unor informații gestionate de Casa Naţională de Pensii.
În cazul profesorilor, proiectul de lege se află în comisiile de specialitate ale Senatului, aceeași inițiativă fiind depusă și în Camera Deputaților, unde a fost deja adoptată.
Semnatarii proiectului, majoritatea parlamentari PSD, vorbesc despre uzura psihică și fizică a profesorilor, despre stres, care ar ajunge la avelași nivel ca în cazul magistraților sau al parlamentarilor.
"Uzura (fizică şi psihică) generate de exercitarea muncii de formare a tinerilor e cel puţin egală cu aceea a magistratului. Complexitatea meseriei de dascăl cere un efort susţinut şi permanent de pregătire şi perfecţionare pe toată durata activităţii. Dascălul este nevoit să facă faţă stresului accentuat al meseriei în aşa fel încât să nu se resimtă efecte negative în interacţiunea cu elevii", citim în expunerea de motive a proiectului de lege depus de parlamentari.
Într-un articol unic al proiectului, se mai precizează: „Personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control, cu o vechime efectivă de cel puţin 30 de ani în învăţământ, beneficiază, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării“.
La nivelul județului Botoșani, Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învățământ, spune că este vorba despre o inițiativă mai veche, dar care în prezent s-ar fi blocat. Chiar dacă se arată sceptic cu privire la reușita acestui proiect, liderul LSI spune că există motivație pentru ca profesorii să beneficieze de o astfel de pensie.
"Este o iniţiativă legislativă de mai demult, prin care şi profesorii să intre în categoria beneficiarilor de pensii speciale, iar pensia să fie raportată la ultimul salariu, şi nu aşa cum se calculează acum, că asta înseamnă pensie specială. Există motivaţie pentru proiect, dar, sincer, sunt sceptic că va trece. Exista un proiect, dar s-a blocat, cum se întâmplă în procedurile parlamentare, dar nu mai ştiu în ce stadiu este. Nu am mari speranţe că va fi dus la capăt, dar poate ne vom trezi cu surprize", a precizat Liviu Axinte, iderul Ligii Sindicatelor din Învățământ Botosani.
De partea cealaltă, părerile cadrelor didactice cu privire la acest proiect sunt împărțite. O învățătoare pentru învățământul primar de la o unitate școlară din mediul rural spune că o asemenea pensie se impune, având în vedere munca de zeci de ani a dascălilor.
"Eu am 37de ani în învățământ, am făcut naveta jumătate din viață. Mi se pare normal să beneficiez de acești bani acum, la bătrânețe, când am nevoie de medicamente pentru bolile cu care am ajuns aproape de pensie", spune învățătoarea.
În schimb, o profesoară tânără, de la o școală generală din municipiul Dorohoi, crede că soluția nu este aceasta. Mai mult, crede profesoara, a fost readusă pe tapet această problemă pentru a atrage criticile asupra cadrelor didactice, în cazul în care această categorie profesională s-ar afla pe lista celor care primesc pensii speciale.
"Nu am nevoie de acești bani la bătrânețe, nici nu știu dacă mai ajung, la stresul pe care îl acumulăm noi an de an. Avem nevoie de bani acum. Să ne achiziționăm materialele necesare, să ne vedem de sănătate, să ne îmbrăcăm decent. Cred că nu au de gând să ne dea acești bani, vor doar să ne expună din nou, să se spună că nu suntem buni și că nu merităm", a precizat profesoara din Dorohoi, care spune că predă în învățământ de aproape 6 ani.