Patru olimpiade județene la Botoșani, elevi calificați la faza națională!

Concursurile școlare care s-au desfășurat la Botoșani săptămâna trecută sunt olimpiada de limbă neogreacă, olimpiada de securitate cibernetică (OSC), olimpiada de fizică și Concursul național de chimie „Lazăr Edeleanu”.

Patru olimpiade județene la Botoșani, elevi calificați la faza națională!

La sfârșitul săptămânii trecute s-au desfășurat la Botoșani patru etape județene ale olimpiadelor școlare.

Olimpiada de limba neogreacă, organizată la Colegiul Național „A. T. Laurian” din Botoșani, a reunit elevi de liceu care urmează opționalul „Limba neoelenă și civilizația Greciei antice” și elevi de gimnaziu care studiază limba neogreacă la Centrul Județean de Excelență Botoșani. Lucrările au fost scanate și transmise electronic Uniunii Elene din România, urmând ca, în termen de maximum 30 de zile de la desfășurarea etapei județene, Uniunea Elenă din România și universitatea parteneră să realizeze evaluarea lucrărilor primite.

„Având în vedere faptul că anul trecut elevii botoșăneni pregătiți de doamna prof. dr. Coca Dorica, au obținut, la această olimpiadă, un premiu la etapa internațională și două mențiuni la nivel național, sperăm ca și anul acesta să avem rezultate remarcabile”, a declarat prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani.

În calendarul competițiilor naționale aprobate de Ministerul Educației în acest an se află, în premieră, Olimpiada de Securitate Cibernetică (OSC), ca o recunoaștere a importanței majore pe care o dobândește educația de securitate cibernetică în România, în contextul evoluției tehnologice rapide, dar și al deficitului de specialiști în acest domeniu.

Noua olimpiadă a atras interesul a 8 liceeni din județul Botoșani, care s-au înscris pe platforma Cyber-edu.ro și care au susținut proba în cursul zilei de sâmbătă, 2 martie 2024, în centrul de concurs organizat la Liceul „Regina Maria” din Dorohoi. Dintre aceștia, trei elevi s-au calificat la etapa națională.

Subiectele și metodologia competiției au fost elaborate și evaluate de Comisia Centrală a Olimpiadei de Securitate Cibernetică (CCOSC), formată din reprezentanți ai Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), ai Centrului Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații, ai Asociației Naționale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI. Tematica specifică pentru OSC include exerciții care integrează concepte fundamentale de securitate cibernetică, dar și elemente aplicate de criptografie, securitatea aplicațiilor web și tehnici de Open Source Intelligence.

Elevii calificați la etapa națională a olimpiadei de la București au șansa de a intra în echipa națională de securitate cibernetică (Team Romania). Ea va avea în componență cinci juniori (cu vârste de până la 20 de ani) și cinci seniori (21-25 de ani), plus două rezerve. Echipa va beneficia de  o etapă de pregătire organizată de Centrul Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații, DNSC, ANSSI, împreună cu profesori și experți din partea partenerilor Orange și Bit Sentinel în vederea Campionatului European de Securitate Cibernetică ce va avea loc în Italia, la Torino.

Ministerul Educației a dat dovadă de deschidere prin lansarea acestei noi olimpiade, pentru care nu există practic materie predată în școli, dar există, știm foarte bine, mulți tineri pasionați deja de domeniul cyber security. Elevilor le place, știu despre ce este vorba, iar noi îi susținem. În ziua de azi profesorii trebuie să fie partenerii elevilor în procesul educativ”, a subliniat prof. Bogdan Suruciuc.

La Olimpiada de fizică organizată la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani au participat 69 de elevi de gimnaziu și 30 de liceu. Rezultatele finale vor fi afișate pe parcursul zilei de luni, 4 martie.

Școala Gimnazială „Elena Rareș” Botoșani a organizat Concursul național de chimie „Lazăr Edeleanu” la care au participat 48 de elevi din clasele VII – X. Toți elevii care au obținut peste 61 de puncte s-au calificat la etapa națională. Un elev de clasa a VIII-a a obținut punctajul maxim.

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani își exprimă aprecierea față de toți cei implicați în organizarea și desfășurarea olimpiadelor școlare și le urează succes tuturor elevilor participanți.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident: Pieton cu alcoolemie 1,52 lovit de o mașină, șoferul s-a ales cu dosar penal!

astăzi, 11:30
5

S-a întâmplat în cursul zilei de luni. Polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că pe strada Săvenilor, din municipiul Botoșani, s-a produs un accident rutier soldat cu...

Botoșănean reținut de polițiști după ce a pipăit o fată!

astăzi, 11:05
64

În cursul zilei de luni, 15 aprilie 2024, polițiștii din Hlipiceni au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr de 34 de ani.Botoșăneanul este bănuit de...

Lucian Trufin, candidat PSD la Consiliul Județean: „Voi continua programul de modernizare a drumurilor județene realizat de Doina Federovici”

astăzi, 10:56
21

Dezvoltarea infrastructurii rutiere județene a cunoscut un ritm fără precedent în mandatul de președinte al Consiliului Județean deținut de Doina Federovici. O treime din totalul drumurilo...