Parteneriat de colaborare între IȘJ și Consiliul de Mediere prin Corpul Profesional al Mediatorilor în cadrul proiectului „Susținem educația juridică și medierea în școli”

Parteneriat de colaborare între IȘJ și Consiliul de Mediere prin Corpul Profesional al Mediatorilor în cadrul proiectului „Susținem educația juridică și medierea în școli”

Și în acest an școlar a fost semnat un nou Protocol de colaborare între Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani și Consiliul de Mediere prin Corpul Profesional al Mediatorilor Județului Botoșani în cadrul proiectului ,,Susținem Educația juridică și medierea în școli la copii și adolescenți".                                                                                                                                    

Misiunea proiectului este de a veni în sprijinul adolescenților, după cum urmează:

- Să îi ajute pe adolescenți /tineri să îşi asume responsabilităţile, militând pentru afirmarea drepturilor lor,

- Să contribuie la dezvoltarea comportamentul participativ al tinerilor,

- Facilitarea accesului elevilor la cunoștințele fundamentale de drept,

- Promovarea unei culturi juridice menite să încurajeze, respectul față de lege, atitudine civică în rândul elevilor,

- Obținerea de beneficii majore pentru societate și pentru cetățean prin educarea juridică a elevilor ce sunt viitorii cetățeni ai societății,

- Să dezvolte valorie etice și morale ale elevilor, cum să se ferească de pericole şi cum să nu cadă pradă tentațiilor, participarea la activităţi pe teme juridice,

-  prezentarea pe scurt a principalelor conţinuturi ale Constituţiei,

- definirea clară a termenilor justiţie, justiţie civilă, justiţie penală,

- participarea la activităţi privind combaterea consumului şi distribuirii de droguri,

- vizionarea unor materiale în format electronic de prezentare a prevederilor legale,

- vizite la Judecătorie, Tribunal, Parchet

- formularea de probleme care vizează drepturile copilului,

- exerciţii de prezentare a unor puncte de vedere personale,

- jocul de rol,

Grupul ţintă al proiectului sunt elevii din județul Botoșani, din clasele V – XII, dar și cadrele didactice și părinții.

Corpul Profesional al Mediatorilor din Botoșani desfășoară activități în unitățile de învățământ explicând scopul medierii și scopul educativ al acestuia dând rezultatele scontate, conducând inclusiv la diminuarea fenomenului de violență în școli.

Prezentarea medierii și avantajele medierii atât în rândul profesorilor, cât și a elevilor prin asigurarea de materiale informativ – educative cu privire la educație juridică și mediere, roll-play-uri legate de diverse spețe de conflicte școlare, cu scopul de a-i determina pe elevi să conștientizeze eleganța cu care disputele școlare se pot soluționa cu ajutorul unui mediator adult sau a unui mediator școlar.

Prevenirea conflictelor în şcoală și prezentarea unor elemente despre ceea ce înseamnă viciile din unitățile de invățamant, metode de prevenire şi combatere a lor dar şi metode şi tehnici prezentate elevilor, profesorilor, părinţilor şi altor persoane interesate.



 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
968

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9403

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1300

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...