Părinții unui cunoscut jurnalist dau meditații gratuite copiilor din familii defavorizate care se pregătesc pentru examenul la Medicină!

Programul pe care l-au inițiat a ajutat deja 100 de copii să urmeze studii superioare medicale, din care 90 sunt deja medici, doi kinetoterapeuți și opt asistenți medicali.

Părinții unui cunoscut jurnalist dau meditații gratuite copiilor din familii defavorizate care se pregătesc pentru examenul la Medicină!

Părinții jurnalistului Alex Nedea, cunoscut pentru anchetele realizate la Recorder, sunt profesori de biologie pensionari ce ajută copiii care provin din familiile defavorizate din Iași.

Concret, Nița și Mircea Nedea dau meditații gratuite celor ce se pregătească pentru examenul de intrare la Facultatea de Medicină.

"De 13 ani, soții Nedea, ambii profesori de biologie, acum la pensie, pregătesc gratuit copii din familii defavorizate pentru a intra la Medicină, la UMF Iași. Perioada de pregătire durează doi ani, deci copiii sunt înscriși la pregătire din clasa a X a. Pe lângă biologie, materie obligatorie la admiterea la Medicină, în cadrul aceluiași program, copiii sunt pregătiți, tot gratuit, la alegere, la chimie sau fizică, de către profesori de specialitate din Iași (pentru detalii dau link în comentarii). Programul pe care l-au inițiat, SAPed (adică Studii Aprofundate pentru elevi defavorizați), a ajutat deja 100 de copii să absolve studii superioare medicale, din care 90 sunt deja medici, 2 kinetoterapeuți și 8 asistenți medicali. Toți, luați din medii care nu le ofereau nicio șansă în viață și ajutați să-și urmeze visurile și să ajute la rândul lor mai departe", a anunţat un jurnalist ieșean, Pavel Lucescu.

"Dacă știți copii din familii defavorizate, da-ți-le de știre despre acest program. Dacă nu știți, vorbiți cu cine aveți ocazia și răspândiți știrea asta. O puteți face verbal, dar pe lângă asta, ajută mult dacă și distribuiți această postare. Și cereți și altora s-o facă. Vă rog frumos. Din motive obiective, cum ar fi faptul că soții Nedea au ieșit la pensie, ceea ce le-a redus drastic, tehnic vorbind, posibilitatea de a transmite informațiile în sistemul de învățământ, numărul copiilor care ar putea beneficia de acest program s-a redus foarte mult. Pentru că, pur și simplu, nu află de el, nu ajung la urechile famiiilor lor sau a celor apropiați. Hai să facem faptă asta bună, poate reușim să salvăm câteva destine și, în ultimă instanță, chiar vieți. De fapt multe, foarte multe destine și vieți, pentru că orice faptă de genul ăsta e ca un bulgărel de zăpadă, îl rostogolești azi și peste ani se transformă într-un munte de bine.

P.S. 1 - Detaliile despre program le găsiți mai jos.

P.S. 2 - Profesorul Mircea Nedea mi-a spus că la rândul lui provine dintr-o familie foarte săracă și știe ce înseamnă să-ți întindă cineva o mână de ajutor. Hai să întindem și noi una. Cu siguranță, undeva, niște copii fără șanse, o așteaptă".

Cum te poţi înscrie în program

În proiect se pot înscrie, în perioada 21 martie – 31 iulie 2024, elevi care în anul școlar 2023-2024 sunt în clasa a X-a și care provin din familii cu un venit maxim de 1000 lei/membru de familie.

Înscrierea se face prin depunerea unui dosar care va conține adeverință cu venitul net al părinților, anchetă socială în cazul în care părinții sunt liber profesioniști, adeverință de elev/student pentru frați/surori și adeverință de elev pentru solicitant.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
51

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
90

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
148

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...