Guvernul îi pune pe directori să le facă profesorilor contracte pe perioada de viabilitate a postului, deși sintagma nu este "prevăzută în legislația Muncii" – spune Ministerul Muncii.
Contractele "pe durata de viabilitate a postului-catedrei" au fost inventate de Executiv, pentru a-i menține pe posturi pe profesorii "titularizați pe articolul 253". Într-un răspuns la cererea Edupedu.ro, Ministerul Muncii subliniază că “contractul individual de muncă poate fi încheiat doar pe durată determinată sau doar pe durată nedeterminată”.
De precizat că, deși a adus această observație, Ministerul Muncii semnează OUG-ul pe educație cu tot cu această sintagmă, ignorându-și propriul aviz. Semnătura nu este, însă, a ministrului, ci a secretarului de stat Adrian Marius Rîndunică.
Guvernul Dăncilă a decis pe 3 aprilie, prin Ordonanța de Urgență controversată pe educație (OUG 23), că profesorii angajați pe articolul 253 declarat neconstituțional de Curtea Constituțională pot fi menținuți pe posturi, prin transformarea contractului de muncă “în contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului-catedrei”.
Edupedu.ro a cerut oficial Ministerului Muncii să spună care sunt observațiile pe care instituția le-a formulat la proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul educației, adoptat în Ședința de Guvern pe 3 aprilie 2019.
În răspuns la solicitarea Edupedu.ro, Ministerul Muncii a anunțat că a avizat favorabil proiectul de OUG pe educație, dar cu următoarea observație: “sintagma ‘pe durata de viabilitate a postului’ nu este o noțiune prevăzută în legislația Muncii”.
Continuarea pe Edupedu.ro...