Noi reguli în școlile din România: care sunt produsele interzise în unitățile de învățământ!

Pentru a combate afecțiuni precum obezitatea, diabetul și bolile cardiovasculare în rândul copiilor și adolescenților, Ministerul Sănătății a anunțat noi reglementări alimentare în școli. Elevii și părinții trebuie să știe asta.

Noi reguli în școlile din România: care sunt produsele interzise în unitățile de învățământ!

   Foto: SuntPărinte.ro

Ministerul Sănătății introduce noi reguli în școlile din România pentru a combate obezitatea și alte afecțiuni legate de alimentație, interzicând produsele nesănătoase și promovând alimente integrale și băuturi sănătoase.

Conform noilor reglementări, lista produselor interzise în incinta școlilor include chipsuri, pizza congelată, cereale cu ciocolată, prăjituri din comerț, brânzeturi afumate și alte alimente cu un conținut mare de zaharuri, grăsimi și sare.

Ministerul Sănătății promovează o listă de alimente care ar trebui să fie consumate cel mai frecvent în școli. Aceasta include cereale integrale, produse din făină integrală, lactate pasteurizate, iaurturi proaspete și fructe, scrie Bzi.ro.

Măsura include și preparate gătite în școli, cum ar fi piureuri de cartofi, cartofi copți sau fierți, și plăcinte din făină integrală, toate menite să înlocuiască alimentele procesate și nesănătoase.

Bani de la stat pentru elevii cu probleme de sănătate

În anul școlar 2024-2025, peste 160.000 de elevi din mediul preuniversitar vor beneficia de bursă de reziliență, în valoare de 300 de lei. Elevii din mediul preuniversitar, care suferă de afecțiuni oncologice/cronice, școlarizați pentru o perioadă mai mare de patru săptămâni în cadrul așa-numitei „școli din spital” sau „școli la domiciliu”, vor beneficia de burse de reziliență. Bursele de reziliență se vor acorda doar în timpul școlii, iar părinții trebuie să depună o simplă cerere.

Pentru a putea obține acești bani de la statul român, elevii trebuie să aibă media generală peste 7, să aibă media 10 la purtare, să aibă cel mult zece absențe nemotivate pe lună, să nu primească bursă de merit și să fie printre primii 30% din clasa lor.

O altă veste bună este aceea că Ministerul Educației oferă 200 de lei pe zi pentru fiecare elev și profesor, dar și stimulente financiare pentru premiile obținute în cadrul olimpiadelor naționale și internaționale. Elevii care se clasează pe primele locuri la olimpiadele naționale pot beneficia de premii între 300 și 1.000 de lei. La competițiile internaționale, premiile financiare sunt și mai mari.

La nivel mondial, medalia de aur este răsplătită cu 20.000 de lei, pe când mențiunea poate aduce în jur de 6.000 de lei. Când vine vorba de competițiile de la nivel internațional, stimulentele pot ajunge chiar și la 8.000 de lei, asta în cazul unei medalii de aur și a unui punctaj maxim. Și profesorii coordonatori, care îi susțin pe elevii olimpici, vor fi recompensați. Elevii pot primi lunar o bursă de 1.000 de lei, bani oferiţi de Academia Română.

Academia Română doreşte să identifice elevii supradotați, cu rezultate de excepție, care au nevoie de sprijin financiar pentru continuarea studiilor la nivel de excelență. Potrivit unui document transmis de Academia Română către inspectoratele școlare, sprijinul va fi acordat în fiecare lună, iar beneficiarii vor fi zece elevi cu rezultate deosebite.

O nouă regulă îi vizează pe elevii români. Ministerul Sănătății a anunțat lista produselor interzise în incinta școlilor, măsura având scopul de a combate afecțiuni precum obezitatea, diabetul și bolile cardiovasculare în rândul copiilor și adolescenților.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Crăciun francofon sărbătorit interdisciplinar de elevii unui liceu dintr-o localitate din Botoșani! (foto)

astăzi, 17:36

Elevii au fost coordonați de profesorii  Ana-Claudia Ionescu, Alina Rusu  Rusu și Cătălina Gania. Activitatea a urmărit valorificarea  lingvistică, culturală și geografică a s...

„De la istoria universală la istoria locală. Conferințele Institutului «A.D. Xenopol» la Botoșani”, la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu”!

astăzi, 17:20

Este vorba despre ultimul eveniment anual din seria „De la istoria universală la istoria locală. Conferințele Institutului «A.D. Xenopol» la Botoșani” și va cuprinde două...

(P) Centrală pe lemne și cărbuni de 40 kW – Stropuva S40U: Eficiență, economie și fiabilitate pentru locuința ta

astăzi, 16:36

Centralele termice pe combustibil solid sunt soluția ideală pentru încălzirea locuințelor, oferind eficiență, economie și autonomie ridicată. Modelul Stropuva S40 Universal, o centrală...