MIPE și Ministerul Educației lansează un apel de proiecte dedicat activităților educative din afara sălii de clasă

MIPE și Ministerul Educației lansează un apel de proiecte dedicat activităților educative din afara sălii de clasă

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, alături de Ministerul Educației, lansează apelul de proiecte Educație nonformală în sistem outdoor. Valoarea eligibilă a unui proiect este de minimum 101.000 de euro, maximum 350.000 de euro.

Apelul, de tip competitiv, are o alocare de 15,04 milioane euro, din care 13,12 milioane pentru regiunile Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est și Sud-Muntenia, iar 1,92 milioane pentru București-Ilfov. 

Scopul lansării acestui apel este creșterea ratei de participare în învățământul primar și secundar și dezvoltarea unor măsuri integrate de prevenție, precum și îmbunătățirea competențelor personalului didactic, astfel încât să fie asigurate servicii educaționale de calitate, în armonie cu nevoile elevilor și promovării unei școli incluzive.

Va finanța activități care se vor desfășura în afara sălii de clasă, în special în spațiile amenajate prin intermediul proiectului, inclusiv în aer liber. Lista de activități propuse reprezintă exemple orientative, acestea putând fi planificate și nuanțate în cadrul proiectelor depuse, în funcție de nevoile și particularitățile fiecărei școli implicate.

„Copiii noștri se pot dezvolta complet și armonios dacă au, pe lângă materiile de la clasă, posibilitatea să se exprime prin artă, muzică, sport, sau dacă primesc îndrumare în diferite cunoștințe de care au nevoie în viață. Salut modul în care Ministerul Educației și MIPE au gândit acest apel de proiecte ce vine cu un suflu de inovare și completează ceea ce se învață acum la școală”, a spus Secretarul de stat MIPE Csilla Hegedüs.

Proiectul va asigura finanţare europeană pentru acțiuni activ-participative, interactive, centrate pe copil, programe socio-educaționale de dezvoltare cognitivă, activități educaționale pentru dezvoltarea și obținerea de competențe, cluburi și ateliere/cercuri pe domenii de interese care ajută la dezvoltarea aptitudinilor socio-emoţionale, de autoexprimare, cu accent pe dezvoltarea limbajului.

Sunt prevăzute, de asemenea, activități interdisciplinare pentru prevenirea și tratarea analfabetismului funcțional, activități pregătitoare pentru preșcolari și elevi care urmează să intre într-un alt ciclu școlar, dar și activități de prevenire a părăsirii timpurii a școlii, prin sport, artă, educație în aer liber și alte tipuri de activități care dezvoltă talentele copiilor, spiritul de echipă, creativitatea sau abilitățile de leadership. Nu lipsesc activitățile de educație pentru sănătate, igienă și nutriție sănătoasă sau cele care vizează creșterea stimei de sine ori educația interculturală.

Cine beneficiază de rezultatele finanțării

Vor beneficia de rezultatele finanțării elevi din învăţământul preuniversitar obligatoriu (clasele 0-X), în special elevii din grupurile vulnerabile și elevii aparținând minorității roma, elevi din mediul rural și cei cu dezabilități, elevi din comunitățile dezavantajate socio-economic. Totodată, proiectul are în vedere și dezvoltarea competențelor personalului didactic și personalului de sprijin din învățământul preuniversitar obligatoriu.

Cine poate depune proiecte

Pot depune proiecte inspectoratele școlare județene/ Inspectoratul Școlar al Municipiului București și organisme aflate în subordinea Ministerului Educației, instituții de învățământ (ISCED 1-3) acreditate, publice și private, din rețeaua școlară națională, agenții, structuri/alte organisme aflate în subordinea/coordonarea ME și alte organisme publice cu atribuţii în domeniul educaţiei și formării profesionale, inclusiv asigurarea calității în învățământul preuniversitar, furnizori de servicii de orientare, consiliere, mediere școlară şi servicii alternative, publici și privaţi, instituţii de cult şi asociaţii religioase, ANP şi instituţii subordonate, instituţii/agenţii guvernamentale cu atribuţii în domeniul incluziunii sociale, APL cu atribuții în domeniul educaţiei de nivel preuniversitar, ONG-uri.

Sistemul informatic MySMIS 2014 va fi deschis în data de 27 octombrie 2021 ora 16.00 şi se va închide în data de 27 decembrie 2021, ora 16.00.

Mai multe detalii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Probele orale de la Bacalaureat 2023 vor fi echivalate. Se anulează și evaluarea pentru clasa a VI-a (proiect)

Vineri, 9 Iunie 2023
111

Ministerul Educaţiei propune, într-un act normativ supus dezbaterii publice, ca probele orale ale Bacalaureatului 2023 să fie echivalate cu notele din liceu. De asemenea, evaluarea de clasa a ...

Aproape 2.200 de firme și PFA au intrat în insolvență în primele patru luni din 2023

Vineri, 9 Iunie 2023
65

Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă a crescut cu 1,29% în primele patru luni din 2023, comparativ cu perioada similară a ...

Fast-food-uri verificate de polițiștii botoșăneni. Peste 100 de kg de produse au fost confiscate

Vineri, 9 Iunie 2023
92

Joi, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani - Biroul de Ordine Publică, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale de Protecție a Consumatorului, Direcției Sanitar ...