Ministrul Educației își pune profesorii în cap: ”Dacă ești plătit pentru 8 ore, stai 8 ore!”

Daniel David recunoaște că profesorii au salarii mici și susține măririle, dar are o condiție. Vrea să-i oblige să stea în școală opt ore pe zi, chiar dacă timpul nu acoperă toate orele de curs, în scopul îmbunătățirii mediului educațional.

„Salariile sunt foarte mici, birocrația este uriașă. Eu nu pot să îi aduc în sistem pe cei mai buni absolvenți din universități […]. Cei mai buni absolvenți de fizică pleacă în companii. Cei mai buni absolvenți de fizică vor să facă cercetare, sunt angajați în industrie, nu vor să fie profesori de fizică. În câțiva ani o să avem probleme cu profesorii de fizică și de chimie.

 

Statutul profesorului, inclusiv prin salariu, trebuie schimbat, dar asta vine cu responsabilități noi. Asta înseamnă că vreau să stea mai mult în școală. Dacă ești plătit pentru 8 ore, stai 8 ore în școală, nu doar orele în care trebuie să predai. Dacă stai în școală, poți să creezi medii educaționale și interacțiunea cu copiii. Aș vrea să se pregătească, sigur, unde sunt spații, în școală sau în bibliotecă, nu acasă”, a spus ministrul Educației și Cercetării, la podcastul Friendly Fire cu Moise și Vlad, potrivit stiripesurse.ro.

David este nemulțumit pentru că mulți profesori îndeplinesc în cadrul școlilor funcții pentru care nu au pregătire.

„Pe lângă faptul că ai această problemă legată de salariu, de la profesor te mai aștepți să fie și informatician, și contabil, și secretar, pentru că ei fac ei fac dosarele pentru burse sociale, nu le angajezi IT-ist în unitățile școlare”, a mai spus Daniel David.

Salarii diferențiate pentru profesori

Ministrul Educației susține că ar fi benefic ca profesorii să aibă salarii diferențiate în funcție de performanța obținută cu elevii.

„Dincolo de salariu minimal, eu am mai spus că, în funcție de diverși indicatori de performanță, să poată crește veniturile diferențiat pentru profesorii care au performanță. Eu prin performanță înțeleg și incluziune în zona asta de care vorbiți, adică să îl iei pe copil din abandon și să îl duci la nota cinci sau șase ca să nu rămână în afara școlii

Deci și de incluziune și de progres, că l-ai luat de la nota șase și l-ai dus la opt, dar și de excelență, că ai avut nu știu câți olimpici. În funcție de acești indicatori, peste salariu minim, cei care-s dedicați, că nu o să o facă toți, vor putea să câștige mai mult. Și atunci poți să le ceri profesori lor lucruri. Dacă nu o faci, statul se face că îi plătește, iar ei lucrează cât pot lucra pentru acel salariu”, a conchis Daniel David.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Răsturnare de situație! Malcom Edjouma poate ajunge la FC Botoșani: „Astăzi îl sun”.

astăzi, 15:15

Scos definitiv din calcule la FCSB, Malcom Edjouma a primit mai multe oferte din România, însă le-a refuzat. Inițial, FC Botoșani s-a interesat și ea de serviciile francezului, î...

Furt în ziua mare în Piața Centrală, și-a însușit un portofel cu aproape 4.000 de lei și s-a făcut nevăzut!

astăzi, 15:02

La data de 28 iunie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 23 de ani, din municipiul Botoșan...

Expoziția de tapiserie, pictură și grafică „Univers interior” la Galeriile de Artă!

astăzi, 14:30

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 2-30 iulie 2025, la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchianˮ, expoziția de tapiserie, pictură și grafică „Univers interior”, cu...