Ministrul Educației, Daniel David, a tras un nou semnal de alarmă în ceea ce privește sistemul de educație din România, un sistem disfuncțional, care necesită schimbări majore de paradigmă.
Aproape jumătate dintre elevii români nu înțeleg ceea ce citesc
Ministrul Educației, Daniel David, a declarat într-un interviu pentru DC News că rata de analfabetism funcțional atinge în România procentul de 50% dintre elevi, iar acest lucru este inadmisibil. Clar, undeva, în sistem, ceva nu funcționează cum trebuie. Și alte state din Europa și din lume se confruntă într-o măsură mai mică sau mai mare cu analfabetismul funcțional, însă la noi este foarte gravă.
Care sunt motivele?
În primul rând, această „neputință” a copiilor de a înțelege ce citesc trebuie corelată cu abandonul școlar de la noi, care este și el foarte ridicat.
Un alt motiv îl reprezintă și faptul că în liceele românești nu s-au mai predat nici Istoria Românilor, nici Geografia României, nici Gramatica limbii române. Practic, tinerii care ies de pe băncile liceului nu au cunoștințe de bază, minime despre țara în care trăiesc și nici despre limba pe care o vorbesc, scrie Libertatea.ro.
Daniel David: „Sistemul necesită schimbări majore” Una dintre soluții este implementarea la liceu a noilor planuri cadru, care va avea loc începând cu anul școlar 2026-2027. Când generezi spre 50% zonă de analfabetism funcțional, într-un proces de educație, trebuie să-ți dea de gândit. Ceva nu funcționează și acel sistem trebuie schimbat. Este inacceptabil! Putem vorbi de procente mai mici, în orice sistem ai astfel de probleme, dar când mergi în zona de 50%, când combini analfabetismul cu abandonul școlar, lucrurile arată foarte rău. Aici am propus câteva schimbări majore. Schimbările majore sunt legate de curriculum și am dat drumul planurilor cadru pentru liceu”, a spus ministrul Daniel David.
„Dacă vrei să faci istorie, faci Istoria Românilor”
Însă planurile cadru lansate de două ori în dezbatere publică au fost controversate, au produs multă emoție și multă agitație. Ministrul a fost acuzat atunci că vrea să scoată Istoria din programa școlară, însă oficalul fusese dar prost înțeles. El a subliniat de nemnumărate ori că intenția sa a fost, de fapt, de a readuce disciplinele de cultură națională în liceu, nu de a le elimina. Ministrul a explicat că „orele suplimentare de istorie trebuie direcționate către Istoria României, alături de Geografia României și Gramatica limbii române, pentru a asigura o educație echilibrată și relevantă”.
Ministerul și-a propus un obiectiv foarte clar.
„Dacă vrei să faci istorie și vrei mai multe ore pentru istorie trebuie să pui Istoria României pentru că noi aveam foarte multe ore de istorie, dar nu mai aveam disciplina de Istorie a României sau Istoria Românilor”.
Ministrul a declarat că ore în plus pot fi aduse în programă, însă în zona unor discipline de cultură națională.
„Istoria Românilor, Geografia României, gramatica pe care trebuie să o readucem în liceu cu anumite unități de învățare – că nu putem să dăm pur și simplu ore de istorie în care să facem tot felul de lucruri, iar copiii, când ies din școală, cred că suntem geto-daci. Nu se poate!”
Oficialul a precizat că istoricii, geografii, oamenii de litere din România au venit cu propuneri în acest sens, propuneri care au fost ascultate și luate în considerare. S-a creat, pe baza lor, „un pachet de cultură națională și uite că, după 20 și ceva de ani, readucem la nivelul liceului Istoria României, Geografia României, lucruri care nu erau”, a mai spus ministrul Daniel David.