Ministrul Educației anunță ”revoluție” în sistem: Salariile profesorilor la nivelul medicilor, cursuri doar de dimineață, programa prea încărcată!

Reforma educației în România este un subiect de eternă actualitate, iar Ligia Deca, ministrul Educației, spune că s-a aflat de ani buni în centrul acestui demers.

Ministrul Educației anunță ”revoluție” în sistem: Salariile profesorilor la nivelul medicilor, cursuri doar de dimineață, programa prea încărcată!

 Ligia Deca, ministrul Educației  

În cadrul unui interviu pentru stiripesurse.ro, ministrul Educației discută despre provocările și obiectivele reformelor din sistem, de la creșterea calității pregătirii cadrelor didactice, până la modernizarea curriculei și infrastructurii școlare. Cu un accent puternic pe salarizarea adecvată și formarea practică, ținta ar fi atragerea elitelor în cariera didactică.

”Cred că reformele or să aducă și un val nou de profesori, mai bine adaptați la sistem și la diversitatea copiilor din sistem. Noul masterat didactic are 80 la sută practică. Și nu într-o singură școală, ci în școli diferite, cu probleme diferite. Vorbim și despre o salarizare mai bună, ceea ce sperăm noi că va aduce mai mulți tineri, mai mulți absolvenți talentați în sistem, pentru că, până la urmă, drumul unui copil este schimbat major de către cadrul didactic și facem învățământ centrat pe student și pe elev și asta e foarte bine, dar avem nevoie de cadre didactice care să crească și calitatea, și echitatea în sistem”, spune ministrul Educației.

„Trebuie ca profesorii să fie bine plătiți”

Ligia Deca spune că sunt necesare măsuri pentru a transforma cariera didactică într-una cu adevărat atractivă, pentru a aduce în sistem oameni cu adevărat pregătiți pentru această meserie.

”Fără asta nu cred că ne putem atinge obiectivele legate într-adevăr de reducerea analfabetismului funcțional, de creșterea echității. Avem nevoie ca cei mai buni absolvenți să fie tentați și să aleagă profesia didactică. Și aici am menționat câteva elemente. Primul este legat de redarea respectului acestei profesii. Adică trebuie ca profesorii să fie bine plătiți și recunoscuți prin grila de salarizare în societate. De aceea, noi mergem pe ideea că în noua lege a salarizării o să existe o echivalență între salariile medicilor și salariile profesorilor sunt, până la urmă, sistemele de bază”, a declarat Ligia Deca.

Ministrul Educației spune că a fost modificat și sistemul de formare continuă în învățământ. Însă cel mai important aspect rămâne, deocamdată, cel salarial.

”Și în cazul profesorilor, ca să avem cei mai buni absolvenți intrând în sistem, avem nevoie de această echivalență salarială. Ne-am apropiat de ea. Creșterea aceasta de 50% pe medie în sistem în ultimul an, să știți că a crescut numărul de tineri care aleg profesia didactică, dacă reușim să combinăm asta cu o pregătire inițială mai bună. De exemplu, am introdus două noi programe de licență. Nu mai avem pregătirea și a învățătorilor și a educatorilor în același program. Avem program de educație timpurie pentru educarea copiilor de la naștere până la 6 ani, după care avem învățământ primar, pedagogia învățământului primar pentru tot ce înseamnă clasa pregătitoare până la clasa a IV-a. De ce? Pentru că sunt etape de dezvoltare ale copilului diferite, cu accente diferite, cu competențe diferite. În acest context, am introdus și profilul cadrului didactic. A fost foarte important pentru noi să definim ce vrem de la cadrele didactice, ce vrem de la cadre didactice pe diferite niveluri educaționale, pentru că e foarte important pentru universități ca ele să își poată dezvolta programe de calitate, să înțeleagă care e standardul, ce ne dorim noi, ca societate, de la profesori. În plus, am schimbat și sistemul de formare continuă, tocmai în ideea în care până acum erau 90 de credite de formare pe care și le alegea cadrul didactic. Acum ne-am dat seama că avem nevoie să decidem anumite lucruri la nivel de școală, alte lucruri la nivel de țară, din punct de vedere al formării cadrelor didactice și altele, sigur să fie decise de fiecare cadru didactic. De exemplu, acum știm că majoritatea claselor au copii cu cerințe educaționale speciale. Avem nevoie să formăm cadrele didactice, să poată gestiona, să știe cum să adreseze”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânărul de 18 ani care a înjunghiat mortal un alt adolescent la un majorat a fost arestat!

astăzi, 19:11

Tânărul de 18 ani care a comis crima la o petrecere de majorat, derulată în noaptea de vineri spre sâmbătă, la o pensiune din Siret, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. ...

Gigi Becali a găsit „soluția” la meciul cu FC Botoșani: „O să râzi de te doare capul”

astăzi, 18:37

Partida dintre cele două formații este programată pe 21 noiembrie (joi), de la 20:00, în direct pe Digi Sport 1. Înaintea acestui duel, trupa „roș-albastră” are problem...

Șofer dubios tras pe dreapta de polițiști, a fost dus direct la spital!

astăzi, 17:55

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au identificat pe DN 29 B, în comuna Mihai Eminescu, un autoturism condus de un bărbat de 46 de ani, din municipiul Dorohoi....