Ministerul Educației a propus săptămâna trecută un proiect de hotărâre prin care stabilea că bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar să înceapă de la 100 de lei din anul școlar 2019-2020. Banii de burse trebuie asigurați din bugetele locale. Însă, primarii din orașe cer ca banii pentru acordarea acestor burse să fie alocați de la bugetul de stat către bugetele locale, cu precizarea clară că aceste sume sunt alocate pentru burse.
Ministrul Educației spune că va găsi o soluție până la toamnă pentru acordarea celor 360 milioane lei necesari, pentru un număr de aproximativ 400.000 de elevi care ar trebui să primească bursele începând din toamnă, arata Hotnews.
”Din câte știu eu, dar trebuie să confirm lucrul ăsta, în bugetele locale există sume alocate pentru burse din sumele defalcate din TVA. Dar dacă domnii primari cer ca banii să fie direcționați de la bugetul de stat poate că nu sunt suficienți acești bani. Nu am acum un răspuns pentru ei, dar vom căuta soluții împreună cu autoritățile locale și cu reprezentanții Ministerului de Finanțe. Mai avem puțin timp”, a declarat Ecaterina Andronescu, contactată de HotNews.
În prezent, bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social sunt acordate prin hotărâri ale consiliilor locale, și variază de la oraș la oraș, de la câteva zeci de lei la câteva sute de lei.