Trupa de teatru pentru liceenii francofoni „Les Fortunés” (Norocoşii) de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani a participat la cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional „Théâtralisons ensemble”, organizat de Institutul Francez din Florenţa, în perioada 25-27 martie 2025.
Este a treia participare a trupei la acest festival, dar experienţa este mereu una nouă: membrii trupei sunt, în fiecare an, alţi elevi, entuziaşti, energici, optimişti, pasionaţi de limba franceză şi de teatru. Festivalul cuprinde, pe lângă prestaţiile teatrale ale elevilor din diferite ţări, şi ateliere de lucru, unde participanţii colaborează, în limba franceză, pentru a-şi dezvolta abilităţi teatrale, lingvistice şi oratorice.
Elevii de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” au fost apreciaţi atât pentru spectacolul la scenă deschisă, cât şi la atelierele de teatru.
La această ediţie, „Norocoşii” au pregătit spectacolul „Marionnettes en rouge et noir” (Păpuşi în roşu şi negru), o piesă colectivă, realizată la iniţiativa lui Raul-Ionuţ Păduraru, membru al trupei. Prin acest spectacol, trupa a marcat Zilele Francofoniei şi a sărbătorit, totodată, Ziua Mondială a Teatrului, celebrată pe 27 martie.
Piesa a fost pusă în scenă de profesoara de limbă franceză Daniela Pintilei şi coregrafa Victoria Bucun (Teatrul „Mihai Eminescu” Botoşani). Partea muzicală a spectacolului a fost coordonată de profesoara de educaţie muzicală Andreea-Gabriela Suceveanu.
Membrii trupei francofone din acest an sunt elevi din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a: Albotă Raluca-Maria (IX F), Aştefănesei Lavinia (X A), Cirimplei Andra-Nicoleta (IX F), Grigoriciuc Ruxandra-Cristina (IX B), Niculică Ana-Ştefania (IX B), Păduraru Raul-Ionuţ (XI F), Panainte Elena-Maria (X C), Poboroniuc Ana-Maria (IX F), Puiu Daria-Maria (X A), Viziteu Cleopatra-Georgiana (XI H) şi Zamfirescu Ioana-Antonia (X F).
Elevii au fost însoţiţi şi coordonaţi pe tot parcursul activităţilor de profesorii lor, care au pregătit şi programul cultural al vizitei. Profesorii însoţitori ai trupei în Italia au fost: Cristina Chiriac (director), Daniela Pintilei, Violeta Zamfirescu şi Daniela-Mariana Biolan.
Experienţa unică a festivalului a fost completată, desigur, de oraşul gazdă – Florenţa, adevărat muzeu în aer liber, simbol al Renaşterii, unde aproape totul reflectă moştenirea artistică şi arhitecturală a familiei Medici: Catedrala Santa Maria del Fiore (Domul din Florenţa), Palazzo Vecchio (sediul guvernului oraşului timp de secole), Piazza della Signoria (cu o copie a faimoasei statui „David” de Michelangelo – originalul aflându-se în Galeria Academiei), Ponte Vecchio (podul medieval de peste râul Arno), dar şi străzile presărate cu busturi, basoreliefuri şi monumente dedicate unor mari personalităţi istorice şi artistice (Dante Alighieri, Carlo Collodi, Galileo Galilei, Machiavelli etc.).
„Suntem mândri că putem participa, alături de elevii noştri, la un festival internaţional care reuneşte tineri pasionaţi de limba franceză şi de teatru din mai multe ţări. Încurajăm implicarea elevilor liceului nostru în astfel de proiecte, ce permit dezvoltarea competenţelor transversale, care presupun responsabilitate, interacţiune socială, dezvoltare personală şi abilităţi de lucru în echipă, comunicare într-o limbă străină, formarea gândirii critice şi respectul pentru diversitate şi multiculturalitate. Bucuria a fost și mai mare pentru că pe o scena internațională am putut auzi cuvinte de laudă și admirație pentru școala ta, pentru elevii și cadrele didactice care au făcut posibilă aceasta participare”, a precizat directorul liceului, prof. Cristina Chiriac, care a însoţit trupa la această ediţie.