Legea privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor în perioade extreme a fost publicată în Monitorul Oficial

Legea privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor în perioade extreme a fost publicată în Monitorul Oficial

Sâmbătă seară a fost publicată, în Monitorul Oficial al României, Legea privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ atunci când se închid școlile în situații extreme.

Publicată în Monitorul Oficial al României partea I, nr. 209/14.03.2020, Legea acordă zile libere unuia dintre părinți, pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a școlilor unde aceștia sunt închscriși, din cauza condițiilor meteo sau a altor situații extreme.

Aceasta se adresează tuturor angajaților din mediul public și privat, și este aplicabilă părinților care au copii cu vârste de până la 12 ani, înscriși la unități de învățământ, sau care au copii cu dizabilități cu vârstă de până la 18 ani, înscriși în unități de învățământ.

Aceeași lege spune că părinții pot apela la aceste zile libere dacă locul de muncă nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

Zilele libere plătite pot fi luate pe toată durata în care autoritățile competente decid închiderea școlilor respective. Aceastea se acordă la cererea unuia dintre părinți, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul. Pentru angajații din mai multe domenii (energie, sectorul nuclear, unități sanitare, telecom, SRR și SRTv etc.) este nevoie de acordul angajatorului.

De asemenea, se precizează că Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și e în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut.

Sumele se decontează din fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale.

Legea a fost adoptată în condițiile în care autoritățile au decis închiderea școlilor până la sfîrșitul săptămânii viitoare și au anunțat că cel mai probabil măsura va fi prelungită, ca parte a acțiunilor de combatere a noului coronavirus.

Promulgată tot sâmbătă de președintele Klaus Iohannis, legea intră în vigoare la trei zile după publicare, adică pe 17 martie.