Lecție impresionantă de istorie desfășurată la Liceul „Dimitrie Negreanu” (fotogalerie)

Lecție impresionantă de istorie desfășurată la Liceul „Dimitrie Negreanu” (fotogalerie)

Despre pace se vorbește oarecum tangențial în ultimul timp. Noi, oamenii, uităm tot mai des esența lucrurilor și nu înțelegem că pacea ca și războiul nu sunt generate de forțe independente de voința noastră. Romain Rolland spunea: Patria sunt eu, ești tu, e tot ceea ce iubim, tot ceea ce visăm, tot ceea ce va fi când nu vom mai fi noi.

Există, deci, momente în goana noastră existențială, când trebuie să ne oprim și să medităm la faptul că patria  ca și pacea sunt stări  pe care le avem mereu lângă noi și uităm acest lucru. De aceea este important ca școala să sensibilizeze dar și să responsabilizeze elevii în ceea ce privește șansa de a păstra pacea printr-o atitudine pașnică, departe de violență și ambiții personale.

Astfel, în această perioadă, la Liceul ”Dimitrie Negreanu” Botoșani se desfășoară activități incluse în Programul educativ ”Săptămâna Educației Globale” cu tema ”Pledoarie pentru pace”. Cu această ocazie, elevii liceului nostru pasionați deistorie și coordonați de prof. Ungureanu Gabriela au beneficiat de o prelegere impresionantă din partea invitatului special, col(r), dr. în istorie, domnul Sergiu Balanovici care le-a vorbit tinerilor despre conflictele armate la care România a participat și Tratatele de Pace din perioada 1877 – 1947.

Obiectivele acestei activități au fost: dezvoltarea la elevi a sentimentului patriotic, cunoașterea unor evenimente importante din istoria națională și a consecințelor pe care le-a avut asupra României Tratatele de Pace încheiate de aceasta în perioada 1877- 1947.

Elevul de astăzi este patriotul de mâine și nu se poate realiza acest lucru fără a ști puțin din istoria nației. Cunoașterea unor evenimente importante din istoria națională îi ajută pe elevi să înțeleagă trecutul nostru ca popor, să înțeleagă idealurile care i-au purtat în lupte timp de veacuri pe strămoșii noștri, să prețuiască pacea, independența și suveranitatea națională.

„A fost o activitate minunată  și interesantă, am aflat informații noi despre evenimentele istorice ale tării mele, despre eroismul soldaților români care si-au apărat țara. Ne  înclinăm  cu admirație și respect în fața invitatului acestei activități domnul dr. Sergiu Balanovici, căruia îi mulțumesc că a acceptat invitația de a participa la activitatea noastră”, a declarat la sfârșitul activității eleva Bobișteanu Alexandra din clasa a XII A.

„A fost o activitate interesantă, emoționantă, am aflat multe lucruri noi pe care nu le știam. Păcat că timpul a trecut așa de repede. Mulțumesc invitatului special, domnul dr. Sergiu Balanovici pentru tot efortul depus”, a mai declarat  elevaHrițcu Ștefania Bianca din clasa a X A.

Mulțumim încă o dată invitatului deosebit col(r), dr. Sergiu Balanovici care ne-a onorat școala și a acceptat invitația de a participa la această activitate, pentru impresionanta expunere susținută și pentru lecția de patriotism oferită.

(Comunicat transmis de prof. Gabriela Ungureanu)




 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sute de elevi botoșăneni au participat la Conferința Județeană „Educăm pentru viitor!” (foto, video)

Vineri, 10 Mai 2024
147

Vineri dimineață, la Casa de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” Botoșani, începând cu ora 11:00, s-a desfășurat Conferința Județeană „Educăm pentru viitor!&...

Un polițist din Botoșani, abia ieșit la pensie, a murit la doar 46 de ani! (foto)

Vineri, 10 Mai 2024
4717

Doliu și la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, după ce un coleg abia ieșit la pensie a trecut la cele veșnice.Agent șef principal de poliție Adrian Sobîrneț a mu...

Vrei să devii jandarm? Mai ai doar patru zile la dispoziție pentru a păși spre o carieră în Jandarmeria Română!

Vineri, 10 Mai 2024
273

Jandarmii din imagini au făcut acest „pas" cu câțiva ani în urmă, din dorința de a avea un loc de muncă sigur, care să le ofere satisfacții profesionale și personale și...