Lapte și corn pentru mii de copii din grădinițele și școlile primare din Botoșani! (foto, video)

După mai bine de șase luni de zile de la debutul anului școlar 2023 – 2024, perioadă în care copiii au așteptat să primească lapte și corn la școală, abia din această săptămână programul devine realitate la Botoșani.

Lapte și corn pentru mii de copii din grădinițele și școlile primare din Botoșani! (foto, video)

La finalul săptămânii trecute au fost semnate acordurile cadru și contractele subsecvente pentru Programul „Lapte și Corn”. În acest an școlar programul a întârziat din cauza birocrației. Mai precis, hotărârea de Guvern care reglementează acest program a apărut mai târziu în Monitorul Oficial față de cum ar fi trebuit să apară.

Din cauza întârzierilor venite de la nivel central, nici Consiliul Județean (CJ) din Botoșani nu a avut posibilitatea să demareze la timp procedurile pentru organizarea licitației.

Potrivit reprezentanților CJ, la jumătatea lunii septembrie a anului 2023 comisia formată în cadrul Instituției Prefectului a finalizat lista de produse pe care copiii le vor primi în următorii trei ani.

Astfel, de astăzi, toți copiii din grădinițele și școlile primare din județul Botoșani vor avea lapte și corn. Cât despre Programul „Masă sănătoasă”, în cursul acestei săptămâni se depun contestațiile, urmând ca spre finalul săptămânii să fie încheiată și procedura de licitație.

La sediul Palatului Administrativ din municipiul reședință de județ a avut loc, luni dimineață, ședința tehnică de demarare a Programului „Lapte și corn”.

Am să aduc o veste bună pentru copiii din grădinițe și școlile primare. De astăzi s-a reluat distribuția laptelui și cornului în școli (...) Din păcate, abia la jumătatea lunii septembrie, comisia formată în cadrul Instituției Prefectului a finalizat lista de produse pe care copiii le vor primi în următorii 3 ani. După aceea, conform modificărilor legislative, am solicitat și a trebuit să primim de la fiecare unitate teritorial-administrativă acordul pentru organizarea centralizată de către CJ a licitației. A fost o procedură laborioasă cu 21 de loturi, câte trei pentru fiecare zonă de distribuție. A fost un efort substanțial, dar iată că de astăzi copiii primesc lapte și corn la școală, pentru că, din păcate, încă sunt mulți care au nevoie de aceste produse”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean (CJ) din Botoșani.

Firmele care au câștigat licitația și vor asigura, pe zone, laptele și cornul pentru copii sunt Casa Pâinii, Five Continents și Spicul 2 Dorohoi.

La ședința tehnică de luni au participat doar reprezentanții firmelor Casa Pâinii și Five Continents.

Eu apreciez efortul autorităților de a demara, pentru că el este unul consistent și vă spun că la nivel național sunt peste 23 de CJ-uri care nu au demarat niciun fel de licitații. Eu aș spune că laptele trebuie consumat împreună cu cornul, iar rolul presei este de a face educație inclusiv alimentară la nivelul copiilor. Programul școlar „lapte și corn” s-a schimbat total din punctul de vedere al rețetei. Cornul ăla dulce pe care îl știam cu toții s-a transformat într-un corn să spunem sănătos”, a precizat reprezentantul societății Casa Pâinii.


„Nu este o activitate ușoară”

Un aspect important a fost punctat de vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, Dorin Birta, care a solicitat o mai mare atenție cu privire la păstrarea și calitatea alimentelor. Asta în condițiile în care în anii trecuți au fost cazuri în care copiii primeau cornuri sau produse lactate care nu erau păstrate în condiții optime.

Un singur lucru aș puncta aici analizând istoricul acestui program. Toți trebuie să lucrăm la acest lucru, ca produsele respective să fie păstrate în condiții optime. Nu este un reproș, am mai colaborat cu firmele de față, dar condițiile de păstrare a acestor produse trebuie să fie corespunzătoare și în unitățile de învățământ. Au fost probleme în trecut, sper să nu mai fie. S-a mai întâmplat ca produse proaspete să fie lăsate deoparte și să fie date produse de a doua zi”,  a declarat Dorin Birta, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) din Botoșani.

Firmele care vor livra laptele și cornul în școli au remarcat faptul că lucrările de reabilitare a școlilor creează dificultăți și pe acest plan. Lipsa spațiilor de depozitare este cea mai mare problemă cu care se confruntă școlile din Botoșani.

Ne bucurăm că s-a demarat cu succes programul. Îi mulțumesc domnului inspector care are în vedere să facă acțiuni de alimentație corectă a copiilor în speranța că vor învăța să mănânce lăptic în fiecare zi și să nu fugă după dulciuri. Să știți că nu este o activitate ușoară. Noi săptămâna trecută am luat legătura cu toate persoanele de contact din școli, deoarece este mai dificil anul acesta. Unele școli unde se învață în mai multe schimburi nu au spații necesare. Am căzut de comun acord cu domnii directori și vom face și a doua livrare. Avem două școli unde nu au loc unde să așeze porțiile. Suntem conștienți și susținem tot timpul să fie date porțiile în aceeași zi, deoarece ducem iaurt, lapte bătut și lapte de consum pasteurizat, care are calități nutriționale mult mai bune”, a declarat și reprezentantul firmei Five Continents.

La școlile din Zona 1 Botoșani, Zona 6 Sulița și Zona 7 Flămânzi, produsele de panificație vor fi distribuite de Casa Pâinii, iar cele lactate de Five Continents Group, în timp ce la școlile din Zona 2 Dorohoi, Zona 3 Darabani, Zona 4 Săveni și Zona 5 Trușești, atât produsele lactate, cât și cele de panificație vor fi distribuite de Spicul 2 Dorohoi.

Pe lângă elevii de la Liceul cu Program Sportiv, Liceul Plopenii Mari – Ungureni, și școlile din Hudești, Curtești, Ungureni, Tudora, Mileanca, Școala „Spiru Haret” Dorohoi și Școala 12 Botoșani, vor mai primi masă caldă și copiii care frecventează cursurile școlilor „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi, Cristești, Cordăreni, Albești, Drăgușeni, Leorda, Mihălășeni, Cristinești, Hilișeu-Horia, Bălușeni, Ibănești, Ripiceni, „Alexandru Ioan Cuza” Dorohoi și a liceelor tehnologice din Bucecea și Coțușca.

Valoarea totală a acordului cadru pentru Programul „Lapte și corn”, care se întinde pe trei ani, este de 40 de milioane de lei, fără TVA.


 

 

 

 

 



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
899

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9000

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1297

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...