Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a făcut un apel la părinții care vor să-și înscrie copii în învățământul privat să verifice dacă aceste unități au autorizație legală de funcționare.
“Având în vedere apariția în mass-media locală a unor anunțuri privind oferte educaţionale antepreşcolare, preşcolare, after-school etc. din partea unor ofertanţi particulari, pentru anul şcolar 2019-2020, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani recomandă tuturor beneficiarilor să solicite, la înscrierea într-o astfel de instituție/asociație etc., documentul care atestă funcţionarea legală a acesteia”, se precizează într-un comunicat emis ieri seară de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani.
Instituția a mai precizat că funcţionarea legală a unei unităţi de educaţie antepreşcolară / grădiniţă / şcoli postliceale este dovedită pe baza actului de autorizare sau de acreditare, respectiv de ordinul ministrului educaţiei privind autorizarea sau acreditarea.
În România, unităţile particulare de învăţământ, furnizorii de oferte educaţionale antepreşcolare, preşcolare, after-school etc, au dreptul de a înscrie copii/elevi şi de a desfăşura activităţi de educaţie numai dacă dispun de autorizare de funcţionare provizorie sau de acreditare.
“În situaţia înscrierii copiilor/elevilor în unităţi de învăţământ preuniversitar particulare care nu pot proba funcţionarea pe baze legale, unicii responsabili sunt părinţii sau susţinătorii legali ai acestora”, a mai explicat Inspectoratul Școlar Județean Botoșani.
ISJ Botoșani a mai precizat că informaţii despre unităţile de învăţământ preuniversitar particulare care funcţionează legal se pot afla de pe pagina web a Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani http://www.isjbotosani.ro/ la rubrica „ÎNVAŢAMANT PARTICULAR” sau pe pagina web a Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar http://beta.aracip.eu/ .
De asemenea, ISJ Botoșani a mai adăugat că părinţii care doresc înscrierea copiilor în creşe cu învăţământ antepreşcolar şi grădiniţe, pot consulta ghidul „Cum aleg pentru copilul meu o grădiniţă particulară”, pe site-ul Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani la rubrica „ÎNVAŢAMANT PARTICULAR”.
Prin acest apel, ISJ Botoșani pare să accentueze că nu își mai dorește și alte probleme pe lângă cele deja existente în învățământul de stat de la Botoșani.
Potrivit datelor făcute publice la finele lunii trecute de Inspectoratul Școlar al Județului Botoșani, în județ erau nu mai puțin de 157 unități cu toaleta în curte, deci care, practic, nu au autorizaţie sanitară pentru că şcolile respective nu sunt racordate la o reţea de apă. Asta ar însemnă că mai bine de jumătate din toate toaletele din curtea școlii din România, cifrate undeva în jur de 300, se află în învățământul de stat din școlile din județul Botoșani!