Învățământ dat peste cap de greva profesorilor

Învățământ dat peste cap de greva profesorilor

Mii de profesori din județul Botoșani au intrat în grevă, luni, protestul generând incertitudini în privința cursurilor și examenelor naționale. Toate unitățile de învățământ de stat sunt afectate, cu excepția Liceului Teoretic „Grigore Antipa”, unde orele se desfășoară în mod normal.

Nu toți profesorii sunt în grevă, iar directorii sunt obligați să susțină cursurile pentru care dețin catedră, așa că unii părinți au fost anunțați să își trimită copiii la școală.

„Nu s-a pus nicio secundă problema ca elevii să rămână acasă. Se anunță pe grupurile de comunicare ale fiecărei unități de învățământ se anunță părinții și elevii despre greva care are loc la școală, câte cadre didactice sunt implicate, procent și atât. În rest, școlile sunt deschise, elevii dacă vin la școală sunt primiți și supravegheați de către cei care nu fac grevă sau ce mai e pe acolo. Internatele sunt ocupate ca într-o zi în care se desfășoară cursuri normale, nu s-au înregistrat plecări. Ceea ce este clar este că nicio unitate de învățământ nu are 100% grevă, pentru că directorii, prin natura funcției nu au voie să facă grevă. Ei sunt manageri de unitate și nu au voie”, a declarat Bogdan Suruciuc, șeful Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ).

Potrivit acestuia, lista școlilor unde activitatea este afectată semnificativ nu poate fi făcută publică, deoarece situația e dinamică, în sensul că unii profesori renunță la protest, alții se alătură.

„Situația este în continuă schimbare. Dacă vineri erau aproape 3600 de angajați din învățământ care erau la grevă, astăzi la ora 14:00 erau undeva la 3500 și puțin. Sunt cadre didactice care mai renunță. La fel de bine sunt cadre didactice care se alătură. E într-o continuă mișcare. Noi suntem cei care gestionăm situația și încercăm să asigurăm condițiile optime pentru siguranța elevilor”, a mai spus Bogdan Suruciuc.

Președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ, Liviu Axinte, susține că au fost făcute anumite presiuni asupra profesorilor pentru ca greva să fie abandonată, menționând riscuri legate de avansarea în gradul didactic următor. Șeful IȘJ indică spre legislația în vigoare.

„Sunt niște interpretări legislative. Odată cu participarea la greva generală se suspendă contractul de muncă. De aici au apărut toate aceste supoziții că întreruperea contractului de muncă ar afecta gradația, ar afecta toate acestea. Deocamdată, ceea ce avem în acest moment este o grevă generală, care presupune suspendarea contractului de muncă. Eu am avut o videoconferință de două ore cu directorii, vineri, și am luat fiecare școală în parte pentru a discuta, pentru a nu opri accesul elevilor în unitățile de învățământ, pentru a nu exista aceste schimburi de replici între colegi care participă la grevă și colegi care nu participă. Este opțiunea fiecăruia. Numai că în momentul în care ai luat o decizie, ți-o asumi și mergi cu ea”, a explicat inspectorul școlar general.

Miercuri ar trebui să se desfășoare Evaluarea Națională la clasa a VI-a, dar prelungirea grevei ar determina reprogramarea examenului.

„Dimineață am avut o videoconferință cu Ministerul Educației pentru a discuta din nou situația creată și să asigurăm siguranța elevilor în unitățile de învățământ și stăm și noi cu ochii pe canalele de știri să vedem ce se mai întâmplă. Nu avem nimic oficial, așteptăm. Într-adevăr, vine Evaluarea Națională, vin inspecțiile pentru titularizare, pentru inspecțiile la clasă, este un calendar, dar așteptăm. Încă nu s-a luat o decizie. Cu siguranță, dacă greva va continua, se va lua o decizie și în acest sens, dar deocamdată nu avem nimic”, a afirmat Bogdan Suruciuc.

Sindicaliștii reclamă că învățământul preuniversitar este marginalizat și subfinanțat, transmițând ferm că acțiunea de protest se va încheia când cerințele cadrelor didactice vor fi îndeplinite.

Principala revendicare a profesorilor este ca salariul debutantului să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea întregului personal didactic de predare să se realizeze progresiv, în raport cu funcția, studiile, vechimea și gradul didactic. Angajații din învățământ mai solicită plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic, renunțarea la aplicația EduSal și creșterea anuală a investițiilor în învățământ.

 

Spune-ne opinia ta