Inspectorul Ada Macovei, la deschiderea noului an școlar: „Mă încearcă din nou teama de necunoscut”

Inspectorul școlar general adjunct Ada Macovei a transmis un mesaj de recunoștință și de încurajare către elevi și colegii din învățământ, cu prilejul întoarcerii la școală. Aceasta a arătat că, pentru debutul acestui an, date fiind condițiile epidemiologice, personalul din fiecare unitate a depus eforturi considerabile pentru organizarea internă, în vederea respectării normelor sanitare, reiterând și că toate cadrele didactice au avut misiunea de a se forma pentru predarea online.

Oficialul a precizat că inclusiv corpurile de control trimise în teren, în luna august, au avut rolul de a consilia directorii și consiliile de administrațe, autoritățile din urmă fiind cele care își asumă scenariul derulării orelor.

Totodată, Macovei a subliniat că există și se vor înteți nemulțumiri atât în rândul cadrelor didactice, cât și al elevilor și al părinților, menționând însă că „mulți dintre directori candidează din partea unor partide care se află în opoziție cu primarii”.

Redăm mesajul adresat de către inspectorul școlar:

„Dragii mei elevi, stimați colegi din sistemul de învățământ, stimați părinți și bunici,

începem anul școlar cu emoții puternice. Mi-aduc aminte de prima zi de școală din viața mea și de cea în care mi-am adus copilul în clasa I. Credeam că acestea vor rămâne repere, dar astăzi, mă încearcă din nou teama de necunoscut, amestecată cu dorința unui nou început, cu entuziasm, optimism.... Am convingerea că mi-am asumat, împreună cu echipa și că am făcut tot ce se poate, pentru ca școlile să fie un mediu sigur pentru noi toți.

Vorbesc despre echipă cu recunoștință, pentru că vara aceasta, a fost una excepțională pentru mii de profesori, angajați ai școlii si autorități.

Încep cu angajatii sistemului. Personalul școlilor a muncit din greu pentru ca școlile să arate așa, iar in afară de igienizarea obișnuită si de curățenie, vorbim despre dezinfecție, despre o nouă organizare a spațiilor, marcarea circuitelor de acces, despre mobilier mutat dintr-o clasă în alta și multe altele, toate concretizate în muncă multă și vizibilă.

Profesorii despre care vorbesc astăzi cu gratitudine, s-au perfecționat pentru lecțiile online, alții au realizat lecții pentru elevi sau materiale didactice suport pentru alți colegi.

Echipe mixte formate din inspectori școlari, reprezentanți ai DSP, IPJ, Jandarmerie, ISU, au realizat vizite în teren, au acordat sprijin și consiliere fiecărui director de școală.

Directorilor de școli le-a revenit, din nou, misiunea asumării, împreună cu Consiliul de administrație, a modului în care se va desfășura învățământul în școlile și grădinițele din subordine. O misiune grea și dificilă, în contextul acesta, poate chiar riscantă pentru unii, întrucât legislația trebuie respectată, iar părinții mulțumiți, ceea ce, de data aceasta, este imposibil în unele locuri. (Știți că suntem în campanie electorală și foarte mulți directori candidează pentru partide aflate in opoziție cu primarii in funcție, așa încât, vă rog să nu vă lăsați manipulați, sub nicio formă.)

Părinții care sunt întotdeauna alături de personalul școlii au înțeles, au acceptat situația și au pus umărul la asigurarea condițiilor optime de desfășurare a activității didactice. Despre familiile care nu se implică deloc în educarea și creșterea copiilor, deși ar putea, sau despre cei care se implică prea mult, dând bani sau cumpărând lucruri pentru clasă, pentru ca apoi să reclame toate aceste fapte, nu doresc sa vorbesc azi, la zi festivă. Fiecare dintre noi e matur și liber să gândească și să acționeze,  răspunzând pentru faptele sale, cumva, cândva.

Ca într-un cerc, am închis enumerarea celor cărora ar trebui să le fim recunoscători astăzi pentru cum arată unitățile de învățământ, plecând de la personalul școlii și terminând cu autoritățile locale: primari și consilieri locali, angajați în primării. Pentru tot efortul depus, pentru susținerea școlii și pentru asigurarea banilor necesari deschiderii noului an școlar, vă mulțumesc, cu respect! Poate în multe locuri se putea face mai mult, de aceea, am încredere,  că în viitor, se vor accesa mai multe fonduri pentru sistemul de învățământ și se vor cheltui mai eficient.

Cercuri concentrice...pentru că la școală nu facem doar ceea ce vrem noi și pentru că avem de respectat tot felul de legi...

Alese mulțumiri conducerii și specialiștilor din DSP, ISU, IPJ, Jandarmerie, Prefectura Botoșani, Ministerul Educației Naționale, pentru sprijinul concret acordat, precum și reprezentanților mass-mediei locale-partenerii noștri dintotdeauna. 

Vă asigur că înțeleg și că  apreciez efortul fiecaruia dintre dumneavoastră!

Vă doresc un an școlar plin de reușite, in care să fiți sănătoși și mulțumiți de rezultatele muncii dumneavoastră, să vă împliniți toate dorințele și să fiți fericiți, lângă cei dragi! Copiilor, mici și mari, mult succes și numai note mari, de preferat: 10 cu Bravo!

P.s. E Ziua Crucii. Să ne-o purtăm cu responsabilitate și cu încrederea că Dumnezeu nu ne dă mai mult decât putem duce!

Pentru noi, cei cărora ne lipsește festivitatea de deschidere și slujba de început de an, să recitim Pilda semănătorului.

Să aducem lumina cunoașterii în ochii, în sufletul și în mintea copiilor care ne trec prin față și prin viață!

Doamne-ajută!

 

 

Spune-ne opinia ta