Imaginea care doare: Botoșani, pe harta județelor cu abuzuri și hărțuiri sexuale în școli!

O hartă a României cu 268 de cazuri de abuzuri și hărțuiri sexuale în școlile din România a fost lansată de Rise Project miercuri.

Imaginea care doare: Botoșani, pe harta județelor cu abuzuri și hărțuiri sexuale în școli!

   Foto: Rise Project

Harta prezintă „toate cazurile de profesori abuzatori din școlile și universitățile din România care au ajuns pe masa unui judecător între anii 2017-2023”, la care se adaugă toate cazurile apărute în aceeași perioadă în presă, care, ”de cele mai multe ori, nu au fost cercetate nici de școala unde s-a petrecut abuzul, nici de poliție”. „Majoritatea profesorilor încă predau”, mai spun jurnaliștii de la Rise Project.

„Timp de doi ani, am primit mărturii de la eleve, elevi, studente și studenți din toată țara despre abuzuri petrecute la meditații, în săli de sport, în mașina profesorilor, de la școli de țară până la cele mai prestigioase universități din România. Multe s-au întâmplat la începutul anilor 2000, iar victimele au reușit abia acum, la maturitate, să-și adune forțele și să vorbească despre ce-au pățit când erau eleve sau studente. 268 de cazuri numără harta acum, dar vom continua s-o actualizăm periodic”, potrivit sursei citate.

Majoritatea victimelor sunt minore, iar peste 180 de profesori reclamați sunt cadre didactice care predau la clasele primare, gimnaziale și în ciclul liceal. Cele mai multe cazuri au fost raportate în București (70), urmat de județele Cluj, Iași, Maramureș și Galați, cu 11-12 cazuri fiecare.

Cea mai mică victimă avea 7 ani la momentul abuzului. Anchetatorii au descoperit că profesorul mai abuzase alte eleve minore la altă școală unde predase.

Vârstele profesorilor reclamați variază între 21 și 80 de ani. În ceea ce privește materiile predate de aceștia, cei mai mulți abuzatori predau Educație Fizică (42), urmată de Matematică (23) și Istorie (12).

De cele mai multe ori, abuzatorii au fost bărbați, iar victimele au fost fete și femei, însă au existat și câteva cazuri în care victimele au fost băieți și bărbați și trei cazuri în care abuzul a fost comis de o femeie. Abuzurile s-au întâmplat atât online, cât și offline, în casa profesorului, în sala de clasă sau chiar în mașina profesorului. Elevele/elevii și studentele/studenții au fost atinse de profesorii lor în zonele intime, li s-a cerut sex sau poze nud, au fost hărțuite, șantajate, uneori chiar violate și sechestrate.

Darabani, Botoșani și Ștefănești pe lista abuzurilor

Rise Project a documentat și cazurile din județul Botoșani, pe hartă figurând în special orașe (Botoșani, Darabani, Ștefănești), dar și școli din mediul rural.

Iată o parte din cazurile prezentate de Rise Project:

Localitate: Ștefănești

Unitatea de învățământ a victimei: Liceul Teoretic „Ștefan Luchian”

Anul faptei: 2022

Agresor, vârstă: Profesor de agricultură, 47 de ani

Infracțiuni cercetate: Corupere sexuală a minorilor

Vârsta victimei/anul școlar: 15 ani

Fapta: Profesorul de agricultură a agresat un elev de 15 ani, l-a mângaiat pe corp, l-a îmbrățișat și l-a sărutat pe obraz. Filmările au ajuns la procurori.

Locul faptei: Școală

Reacția unității de învățământ/Inspectorat școlar (ISJ)/Ministerul Educației: Directoarea liceului: „La nivelul unităţii noi nu avem o sesizare în acest caz. Nu avem cum să facem noi o comisie de disciplină, având în vedere că este în atenţia poliţiei. În consiliul de administraţie i s-a aprobat profesorului cererea de concediu fără plată pe timpul desfăşurării anchetei, dar nu mai mult de un an de zile. Nu putem ancheta un om din două părţi”.

Justiție: condamnat în primă instanță la 2 ani de închisoare cu suspendare. Termenul de supraveghere este de 3 ani, iar în timpul ăsta trebuie să lucreze 100 de zile în folosul comunității. Trebuie să îi plătească victimei cheltuieli de judecată.

Status: Condamnare cu suspendare

Sursa: Dosar penal

Sursa info: Dosar instanță

 

Localitate: Botoșani

Unitatea de învățământ a victimei: Liceul cu Program Sportiv Botoșani

Anul faptei: 2019

Agresor, vârstă: Profesor de lupte greco-romane, 49 de ani

Infracțiuni cercetate: Viol

Vârsta victimei/anul școlar: 15 ani

Fapta: O elevă de 15 ani s-a dus la profesorul de sport ca să primească o adeverință de care avea nevoie ca să se transfere. Profesorul a încercat să o convingă să nu se transfere și apoi i-a spus că totuși o să o ajute. Pentru că se cunoștea cu mama elevei, i-a propus să o ducă cu mașina până la serviciul femeii. Fata a acceptat, dar profesorul a dus-o la marginea orașului, lângă o pădure, unde a violat-o. În prezent se află la închisoare.

Locul faptei: Mașina agresorului

Reacția unității de învățământ/Inspectorat școlar (ISJ)/Ministerul Educației: Directorul liceului: „De când este profesor în cadrul liceului nu au existat plângeri sau nemulţumiri cu privire la activitatea lui.”

Justiție: condamnat la 7 ani de închisoare pentru viol și la plata a 15.000 de euro daune morale și la cheltuieli judiciare pentru victimă. Timp de 4 ani, profesorul nu are voie să ia legătura sau să se apropie de elevă la o distanță mai mică de 100 de metri. Nu va mai avea voie să lucreze în învățământ și nici în domenii de activitate care presupun contactul cu copii sau persoane vârstnice.

Status: Condamnare cu executare

Sursa: Dosar penal

Sursa info: Dosar instanță + presă

 

Localitate: Botoșani

Unitatea de învățământ a victimei: Liceul Teoretic „Grigore Antipa

Anul faptei: 2020

Agresor, vârstă: Profesor de educație antreprenorială

Infracțiuni cercetate: Hărțuire

Vârsta victimei/anul școlar: Clasa a X-a

Fapta: În timpul orei, profesorul a comparat-o pe o elevă cu o actriță porno și i-a îndemnat pe colegii ei să caute fotografii pe internet ca să „analizeze” asemănările. Elevii au reclamat și că profesorul le face elevelor avansuri cu tentă sexuală, că are „priviri foarte insistente, nepotrivite unui profesor” și că îi pune să facă teste psihologice cu tentă sexuală în care să afle „portretul sexual și erotic”. Este în continuare profesor la aceeași școală.

Locul faptei: Sala de clasă

Justiție: Instanța a refuzat cererea profesorului și a menținut decizia de sancționare. Profesorul a făcut apel, dar a pierdut.

Status: Fără condamnare

Sursa: Dosar penal

Sursa info: Dosar instanță

 

Localitate: Botoșani

Agresor, vârstă: Profesor de filosofie la liceu

Status: Fără condamnare

Mărturie culeasă de RISE: O fostă elevă, acum în vârstă de 23 de ani, reclamă un profesor pentru aluzii cu caracter sexual, folosirea de porecle precum „pisicuță”, „păpușă” și altele asemănătoare, propuneri privind stabilirea unei întâlniri sau inițierea unei relații, mailuri, mesaje și apeluri telefonice cu tentă sexuală. „Primeam pe Facebook poezii compunse de el pentru mine, (...) mă urmărea în drum spre casă, (....) mă acuza că sunt târfă, (...) zicea că sunt reîncarnarea unui prieten de al lui care a murit când m-am născut eu, pentru că prietenul a făcut sex cu o fată pe care el o plăcea”. Profesorul a fost sancționat în 2014 pentru consum de alcool la ore. Volumul mare de mărturii primite de RISE nu a permis echipei mici a proiectului să investigheze fiecare caz în parte. Le publicăm cu această mențiune, deoarece le considerăm relevante pentru a arăta amploarea fenomenului.

Sursa: Formular Catedra de Abuz

Sursa info: Formular

 

Localitate: Costești

Unitatea de învățământ a victimei: Școala Gimnazială Nr. 2 din Costești

Anul faptei: 2021-2022

Agresor, vârstă: Profesor de matematică, 49 de ani

Infracțiuni cercetate: Agresiune sexuală

Vârsta victimei/anul școlar: 13-14 ani

Fapta: În timpul orelor, profesorul a agresat sexual trei eleve de 14 și 13 ani. Le-a atins în zonele intime și le-a mângâiat pe corp. În prezent se află la închisoare.

Locul faptei: Orele de curs

Justiție: condamnat în prima instanță la 5 ani și 8 luni de închisoare. I s-a interzis să mai ocupe funcția de profesor timp de 5 ani și trebuie să le plătească celor trei victime câte 1.000 de lei daune materiale, 50.000 de lei daune materiale și cheltuieli de judecată. A făcut apel, dar a fost respins, iar instanța l-a condamnat să plătească încă 1000 de lei către victime - cheltuieli de judecată.

Status: Condamnare cu executare

Sursa: Dosar penal

Sursa info: Dosar instanță

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acuzații de BLAT după meciul Petrolul - FC Botoșani. ”Arătau ca niște maidanezi jigăriți, gudurându-se pe lângă botoșănenii veniți la sigur…” (Video)

astăzi, 10:03
129

Partida a avut o dinamică extrem de imprevizibilă, asta după ce în minutul 67 prahovenii au solicitat un penalty pentru un fault asupra lui Musi, fotbalist împrumutat de FCSB la Petrolu...

Anchetă la Botoșani, după ce un bebeluş de doar trei săptămâni a fost găsit mort!

astăzi, 08:57
325

Decesul unui bebeluş de trei săptămâni declanşează o anchetă a poliţiei, în Botoşani. Copilul a fost găsit fără viaţă, în patul lui, de către părinţii care au cerut a...

Elev din Botoșani distins cu Premiul I la etapa națională a Olimpiadei de Franceză! (Foto)

astăzi, 08:34
351

Vladimir Cotruță, elev in clasa a X-a bilingv franceză la Colegiul Național "A.T. Laurian" Botoșani, a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Limba Franceză. Nu este...