Grupa mare de grădiniță și liceul devin obligatorii până cel târziu în 2020, a decis Parlamentul

Grupa mare de grădiniță și liceul devin obligatorii până cel mai târziu anul 2020, a decis luni Senatul, fiind camera decizională. Concret, senatorii au adoptat un proiect de lege care prevede că “învăţământul secundar superior și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030”.

 

“Frecventarea învățământului obligatoriu poate înceta la forma cu frecvență la 18 ani”, prevede proiectul de lege adoptat luni, 11 martie, de senatori.

În prezent, învățământul obligatoriu este de 11 clase – începe la clasa pregătitoare și se încheie la clasa a X-a. Legea Educației în forma sa inițială prevedea însă trecerea clasei a IX-a la gimnaziu și un liceu de doar 3 ani – prevederi anulate de guvernul PSD condus de Victor Ponta.

Proiectul de lege adoptat luni de parlamentari este cel pornind de la care ministrul Ecaterina Andronescu a anunțat în urmă cu o săptămână posibila desființare a Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a.

”Este acum la Senat, chiar este pe lista de vot, o lege care stabilește obligativitatea ultimelor două grupe la grădiniță – grupa mijlocie și grupa mare – și ultimii doi ani de liceu, începând din anul 2020. Anul acesta va trebui să pregătim preluarea, la început de ciclu și la sfârșit de ciclu, în învățământul obligatoriu,” a declarat ministrul Ecaterina Andronescu pe 5 martie la Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, din Camera Deputaților.

”Noi am declanșat aceste dezbateri publice cu directorii școlilor și-n București, și-n alte județe din țară să încercăm să vedem și care este percepția. Pentru că acum evaluarea de la clasa a VIII-a este doar o evaluare pentru încheierea gimnaziului și repartizarea elevilor în școli profesionale, clasice sau duale, și respectiv în licee. Clasa a VIII-a nu mai reprezintă sfârșitul învățământului obligatoriu, cum era în legea 84, de exemplu. Dacă învățământul devine obligatoriu pe 12 clase se justifică evaluări intermediare? Ca să întărim ritmul acesta al învățării continue, pentru că el este cel care dă și temeinicie învățării. Toate sunt care, fără îndoială, merită să le discutăm”, a mai spus Andronescu.

Proiectul de lege a fost inițiat de un grup de 19 parlamentari UDMR în frunte cu Szabo Odon și șapte parlamentari PSD. Documentul prevede creșterea duratei învățământului obligatoriu în felul următor:

până în 2020 – grupa mare de la grădiniță și clasele a XI-a și a XII-a – 14 ani în total
până în 2023 – grupa mijlocie – 15 ani în total
până în 2030 – grupa mică – 16 ani de învățământ obligatoriu.

 

Mai mult pe Edupedu.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

100 de ani: După război, foamete, deportare și comunism, Bunicul Pavel spune că doar credința în Dumnezeu i-a dat putere! (Foto)

astăzi, 09:49

Încă un capitol de istorie trăiește în Parohia ”Sfântul Elefterie" Răuseni. Bunicul Pavel, în vârstă de 100 de ani, si-a serbat centenarul și ziua numelu...

START înscrieri la Festivalul Național de Muzică Folk pentru Copii și Tineret „Seri eminesciene”!

astăzi, 09:41

Memorialul Ipoteşti Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Botoşani, organizează în perioada 8-10 august 2025,...

Leo Grozavu, pregătit pentru un nou sezon la FC Botoșani: “M-am săturat de drumurile grele, dar asta mi-e soarta!”

astăzi, 09:00

Leo Grozavu (57 de ani) este pregătit să înceapă un nou sezon din postura de antrenor al lui FC Botoșani. Cel mai vârstnic antrenor din Superliga a explicat cum arată situația actual...