FOTO: Experiență spaniolă în cadrul unui proiect Erasmus+ pentru elevii Liceului Tehnologic din Bucecea

„Abilități și competențe practice dezvoltate în spațiul european, viitor profesional asigurat” este titlul proiectului de formare profesională (VET), în cadrul căruia elevi de clasa a X-a, din cadrul Liceului Tehnologic din Bucecea, efectuează stagii de practică în companii din Valencia, Spania.

În perioada 20 ianuarie-7 februarie a.c., primul grup, format din 14 elevi și doi profesori însoțitori, a fost în Valencia și a participat activ la activități de învățare prin muncă, în acord cu Standardele de Pregătire Profesională, având acces la tehnologii din domeniu, contact cu firme si specialiști.

Potrivit conducerii unității, pentru elevii Adelina Aiacoboaiei, Mălina Agheorghiesei, Rareș Hoancia, Andreea Hoiți, Cosmin Moroșanu, Roxana Pălii, Marian Sofian, toți din clasa a X-a B, având domeniul pregătirii de bază Electronică și automatizări, tema programului de pregătire a fost „Echipamente de protecție electrică”. Aceștia au exersat execuția instalațiilor electrice, au montat tuburi de protecție, contactoare, tablouri electrice și au pus în funcțiune instalații de iluminat la  cele trei organizațiile de primire partenere din acest domeniu: MD Equipos Tecnológicos, Seymeval SL, Instalaciones Eléctricas Comuval SL.

Pregătire pe tema „Structuri metalice asamblate prin sudură” au făcut cei șapte elevi de la domeniul mecanic: Constantin Andronic, Ioan Ciocan, Marian Cojocaru, Valentin Podariu, Cosmin Serenciuc, Alexandru Tofan, Paul Balint, toți din clasa a X-a C. Parteneri  pe domeniul mecanic au fost Cerrajéria Artistica Jovipac, Sinercab SLU, Teyfmon SL, care, prin tutorii de practică, au facilitat învățarea  utilizării corecte a utilajelor și echipamentelor pentru executarea asamblărilor prin sudare, dar și identificarea și remedierea defectelor.

„În urma evaluării, rezultatele învățării au fost certificate prin Mobility Europass, Certificate de practică, Certificate de participare oferite de Organizația intermediară ESMOVIA (Sistema Practices) cu care am stabilit cadrul de certificare și recunoaștere a rezultatelor învățării cu implementarea sistemului ECVET. Împreună cu ESMOVIA, alegem partenerii de primire potriviți pentru cei șapte elevi cu pregătire în domeniul industriei alimentare, care vor avea o experiență similară în perioada 4-22 mai”, relatează Marinela Hudișteanu, director adjunct al Liceului Tehnologic din Bucecea și coordonator al proiectului.

Datorită proiectului, am înțeles ce este mai important la un loc de muncă. În primul rând, am învățat că mereu trebuie să prevenim accidentele de muncă prin folosirea mijloacelor de protecție și că utilizarea corectă a mașinilor și a sculelor influențează calitatea produselor. În al doilea rând, am învățat să oferim ajutor și respect colegilor pentru a primi ajutor și respect. Un nou loc de muncă înseamnă responsabiliate”, explică Ioan Ciocan, elev în clasa a X-a C.

Gazdele au fost de o ospitalitate care a întrecut aşteptările, mai spune directorul adjunct al școlii. Acestea i-au ajutat pe participanţi să descopere valorile și felul de a fi al localnicilor.

„Au văzut Grădinile Turia – un parc lung de 9 km, amenajat într-o fostă albie de râu în care au loc și activități sportive, Piața din Mercado Central, clădirea Art Nouveau împodobită cu ceramică decorativă tipică regiunii (azulei), ce conține peste 1000 de standuri unde se vând produse alimentare din regiunea Valencia si alte zone din Spania”, povestește Marinela Hudișteanu, coordonator de proiect.

„În urma experienței din Valencia, prin programul Erasmus+, mi-am dezvoltat abilitățile practice și încredere în mine. Am devenit mai responsabil și am învățat să ofer ajutor și respect. Pot spune că am devenit un om mai bun!”, spune Paul Balint, elev în clasa a X-a C.






 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Adio, Andreea Cuciuc! Mii de oameni s-au adunat la înmormântarea tinerei de 17 ani!

astăzi, 13:40

Zi de doliu în familia interpretului Igor Cuciuc. Singurul lui copil, Andreea, este petrecut pe ultimul drum. Mii de oameni s-au adunat la biserica din incinta Cimitirului Central de pe strada A...

Crește valoarea tichetelor de masă pentru donatorii de sânge, câți bani vor primi românii!

astăzi, 13:29

Din anul 2025, valoarea maximă a unui tichet de masă pentru cei care donează sânge va crește cu patru bani față de actuala valoare și va ajunge la 40,04 lei. Donatorii de sânge vor ...

45 de ani de la moartea unuia dintre cei mai mari medici botoșăneni: Academicianul care a combătut malaria în România și Africa!

astăzi, 13:09

Medicul parazitolog Gheorghe O. Lupaşcu, membru corespondent al Academiei Române, s-a născut la 22 martie 1908, la Botoşani. S-a stins din viață la vârsta de 71 de ani, pe 19 noiembri...