August Treboniu Laurian este al botoșănenilor prin faptul că a înființat aici prima școală din zonă, dar mai ales al sibienilor pentru că acolo s-a născut. Marele istoric și pedagog, revoluţionar atât al politicii ţărilor româneşti, cât şi al învăţământului moldav, i-a unit astăzi pe botoșăneni cu sibienii, odată cu vizita primită de Colegiul Național ”A.T.Laurian” din Botoșani. Un grup de profesori și elevi de la Colegiul Tehnic ”August Treboniu Laurian” din orașul Agnita al Sibiului, a venit în Nordul țării tocmai din inima României.
Laurienii din ambele județe au trăit împreună vineri dimineață, bucuria de a se descoperi înfrățiți de același patron spiritual. Din delegația sibiană au făcut parte elevi ce, îmbrăcați în costume tradiționale, au cântat și dansat așa cum numai la Sibiu se face, spre încântarea profesorilor laurieni din Botoșani. Grupul musafirilor l-a inclus și pe Ioan Gruncă, consătean cu marele istoric, președinte al Asociației ”August Treboniu Laurian” din Fofeldea, Sibiu, cel ce, de câțiva ani, își dedică timpul promovării celui care a fost președintele Societății Academice Române, aducând cu el materiale și documente ce dovedesc preocupările lui Laurian pentru relansarea Daciei moderne și latine.
”Așa cum noi v-am făcut această surpriză, sperăm, plăcută, venind cu gânduri și urări de sărbătoare, așa vă așteptăm și pe domniile voastre pe Valea Hârtibaciului, în inima României să vă arătăm cum cinstim românismul la noi acasă”
, a fost invitația făcută de Ioan Gruncă.
Vizita sibienilor din Agnita și Fofeldea s-a potrivit de minune cu sărbătoarea ce stă să vină la laurienii botoșăneni. La finalul lunii noiembrie elevii și profesorii colegiului național vor marca împlinirea a 160 de ani de Laurian. Pregătirile momentelor festive sunt în toi, directorii Mihaela Prăjinariu și Ioan Onofrei, profesorii și elevii colegiului stabilind acum programul celor câteva zile de sărbătoare ce va cuprinde premii și premianți, întâlniri și dezbateri, revederi și planuri de viitor.