În perioadă 1.06.2024-31.08.2025, Școala Profesională Specială ,,Sfântul Stelian”, Botoșani, implementează proiectul Erasmus+, Domeniul: Educație școlară (SCH), numărul de referință: 2024-1-RO01-KA121-000205235, pentru a continua demersul de internaționalizare a școlii.
În contextul învățământului special, este binecunoscut faptul că experiența în școală a fiecărui elev este unică și poate fi influențată în mod pozitiv sau negativ de cunoștințele, atitudinile și comportamentele întregii comunițăți școlare, dar mai cu seamă de cele ale profesorilor de la clase. Din acest punct de vedere, formarea continuă a cadrelor didactice care aparțin de acest tip de școli este imperios necesară, astfel încât print-un inventar de competențe de lucru mereu actualizat, completat și îmbunătățit să se poată răspunde în mod optim și eficient nevoilor atât de diverse ale elevilor cu cerințe educaționale speciale.
Scopul principal al proiectului constă în dezvoltarea competențelor profesionale ale cadrelor didactice, aplicabile în contextul specific al școlii speciale, prin mobilități europene de tip curs structurat.
Obiectivele proiectului urmăresc:
- vperfecționarea la nivel european, privind aplicarea practicilor pedagogice inovative în domeniul dezvoltării comunicării elevilor non-verbali și cu dizabilități intelectuale severe;
- aplicarea practicilor pedagogice inovative în dezvoltarea socio-emoțională a elevilor cu cerințe educaționale speciale;
- utilizarea tehnologiilor digitale asistive pentru elevii cu cerințe educaționale speciale și elaborarea de resurse educaționale digitale.
Sfârșitul lunii aprilie a reprezentat perioadă de deschidere a primului flux de mobilități, moment în care, 4 dintre cadrele didactice selectate pentru participare, au luat parte la cursul intitulat: ,,Educație pozitivă: școli fericite bazate pe comunicare pozitivă și învățare socio-emoțională’’, organizat de EUROMENTOR Barcelona- Spania, în perioada 21-25 aprilie, 2025.
Cursul a pus în evidență principiile educației pozitive, o abordare holistică care combină știința bunăstării cu practicile educaționale. Prin integrarea psihologiei pozitive, a punctelor forte ale caracterului și a învățării socio-emoționale, educația pozitivă își propune să promoveze nu numai succesul academic, ci și bunăstarea generală și fericirea elevilor.
La finalizarea acestui curs, cadrele didactice au beneficiat de un set cuprinzător de instrumente și strategii de educație pozitivă, ce pot contribui la transformarea sălii de clasă și a școlii într-un mediu înfloritor și încurajator. Manager de proiect, prof. dr. Secrieriu Loredana Elena