Elevii și profesorii Liceului „Dimitrie Negreanu” au marcat săptămâna verde (fotogalerie)

Tot mai des, tot mai diversificat, din diferite ipostaze și context, ecologia devine fie un subiect care iscă multe controverse, fie un subiect pe care toată lumea îl folosește în conversație, dându-i doar sensul de protejare a mediului. Totuși, este momentul să ne reîntoarcem la semnificația inițială din limba greacă: oekos-casă și logos-știință, adică știința studierii habitatului.

Există astfel o legătură clară între mediul în care trăim și felul nostru de a fi. În acest sens, Constantin Brâncuși spunea că „oamenii nu-și mai dau seama de bucuria de a trăi, pentru că nici nu mai știu să privească minunile naturii”.

Importanța interacțiunii dintre organisme, plante și mediul în care trăiesc este soluția pe care au dezbătut-o elevii Liceului „Dimitrie Negreanu” în Săptămâna Verde, derulată în perioada 27-31 martie. Echipa de coordonare a Programului Școala Verde, ediția 2023 a implementat și asigurat cinci zile de experiențe de mediu, de ateliere, călătorii, de înțelegere a spațiului înconjurător prin teatru, de trăiri a unor deprinderi de adaptare și pliere pe natura de lângă noi, trăiri ce au stârnit curiozitatea celor peste 300 de elevi și peste 30 de cadre didactice, alături de colaboratori, parteneri și susținători în cunoașterea și înțelegerea funcțiilor privind mediul și interacțiunea oamenilor cu acesta.

În susținerea ideii că planeta trebuie protejată și că obligația noastră este de a nu o deteriora, contează pașii mărunți, activitățile-picătură. De aceea, una dintre activitățile acestei săptămâni a fost întâlnirea cu președintele Asociației pentru Dezvoltare Durabilă OPTIM, domnul profesor Constantin Corduneanu, care a vorbit elevilor și i-a familiarizat cu zonele și ariile protejate din județul Botoșani, precum și cu pasiunea și preocuparea dumnealui de a proteja specia lepidopterelor fluturilor. Experiența acestuia la nivelul cercetării europene a demonstrat elevilor că fiecare dintre noi putem dezvolta o atitudinea activă, responsabilă și de susținere a tot ce înseamnă natură.

Grija față de lumea în care trăim a fost demonstrată și de elevii-membri ai Cercului ECO-SCOP în cadrul atelierelor de obiecte decorative din materiale reciclabile, dar și prin Concursul de colectare materiale reciclabile ”Ecologiștii amatori”. De această dată, cuvintele cheie au fost economisirea, dar și dezvoltarea spiritului creator.

În dorința de a explora noi locuri și opțiuni de viitor, 40 de elevi ai liceului "Dimitrie Negreanu", s-au familiarizat pentru o zi cu atmosfera universitară din "dulcele târg al Ieșilor". Sala Pașilor Pierduți, superba Bibliotecă a Universității "Gheorghe Asachi", amfiteatrele, celebrul Copou cu farmecul său neatins de trecerea timpului și Campusul "Tudor Vladimirescu" au deschis ferestre spre o viitoare viață de student. Nu au fost ratate nici obiective precum Piața Unirii, Mitropolia, Palatul Culturii, cele 7 coline ale orașului încântându-le privirea elevilor dintr-o perspectivă panoramică oferită de al 13-lea etaj al hotelului "Unirea". Elevii au străbătut apoi alte zone din Iași în care mediul este în perfectă comuniune cu omul: Grădina Botanică, Grădina din Iulius Mall, ”și-au încărcat bateriile” cu verdele Ciric.

Săptămâna Verde a avut, cum era și firesc, activități de plantare de pomi și flori în curtea școlii, igienizarea atelierelor și a spațiului din apropierea școlii, vizionări de filme documentare, concursuri de fotografie ”Cea mai reușită imagine de pe traseul nostru”, ”Așa DA, așa NU”, experimente practice, sesiuni de informare vizând situațiile de urgență și de risc, dezvoltare durabilă, realizarea de pliante, filmulețe și chiar o scenetă având ca temă biodiversitatea, schimbările climatice și protejarea mediului, învățarea experiențială având în final un impact pozitiv asupra elevilor.

Educația ecologică n-ar trebui să impună elevilor un anumit fel de a gândi, ea ne poate ajuta să învățăm cum să gândim, inclusiv cum să rezolvăm problemele, să luăm decizii, să aliniem valorile cu acțiunile personale..

În sensul acesta, dar și pentru a marca Ziua Mondială a Teatrului, profesorii liceului au făcut educație prin artă, elevii fiind invitați la un spectacol de teatru, unde au înțeles că actorii au un rol social extrem de important, că pot dezvolta atitudini și comportamente prin ceea ce transmit, inclusiv în educarea publicului pentru respectul față de mediu. Vizionarea spectacolului de teatru i-a adus pe toți în fața unei constante ce ne înfrumusețează viața, ne desăvârșește capacitatea de a analiza și medita asupra problemelor vieții de zi cu zi.

De o experiență inedită au avut parte elevii noștri la Centrul pentru Promovarea Inovării Botoșani, acolo unde au făcut cunoștință cu un spațiu adecvat pentru învățare și inovare, mai ales având în vedere importanța energiei verzi, un nou mediu educațional și de cercetare în eficiența energetică care să conducă la atenuarea schimbărilor climatice. Concret, elevii noștri au testat modul de funcționare al următoarelor echipamente: bicicletă statică de generare a electricității, generator de forță mecanică în energie electrică, modele ale unor blocuri de locuințe alimentate cu ajutorul energiei solare și eoliene, tun de aer pentru demonstrarea efectului Bernoulli, generator termo-electric folosind efectul Peltier- Seebeck și motor Sterling, cameră digitală pentru termoviziune, vehicule electrice în miniatură, modele de motoare electrice, ladă de nisip cu realitate augmentată, cască de realitate virtuală și augmentată, imprimantă 3D.     

Sub atenta îndrumare a ghizilor de la Centrul de Informare și Promovare Turistică Botoșani, elevii au primit informații despre însemnătatea istorică a Centrului Vechi, dar nu în ultimul rând au avut parte de vizite extrem de instructive la Agenția pentru  Protecția Mediului, Muzeul de Etnografie, Atelierul de Ceramică al familiei Iacinschi, Galeriile de Artă Ștefan Luchian, de plimbări în natură în Parcul Mihai Eminescu, de jocuri sportive desfășurate atât în perimetrul școlii cât și pe Stadionul Municipal. Un loc aparte în periplul zonelor importante din Botoșani l-au ocupat activitățile diverse din cadrul Complexului Cornișa, o zonă care a readus orașul pe lista turistică a țării, fiind cel mai mare parc de agrement din zona Moldovei.

Toate aceste activități au demonstrat că "Săptămâna Verde" este una a experiențelor inedite, a cunoașterii și inovării, a implicării fiecăruia din noi în a păstra, înfrumuseța și oferi urmașilor tot ceea ce oferă și înseamnă natura. Tot ce dictează natura este bun pentru o anumită intenție.

„Întreaga natură, în general, nu este de fapt nimic altceva decât o coeziune de fenomene după reguli: și nu există nicăieri lipsa de reguli!”  (Immanuel Kant)














Comunicat de presă întocmit de prof. Mihaela Budeanu-Mihalachi și bibl. Daniela Nichiteanu

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vremea în următoarele patru săptămâni: Temperaturi mai mari decât cele normale, precipitații puține!

astăzi, 16:37

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, valabilă în intervalul 27 ianuarie - 24 februarie 2025. Specialiştii anunţ...

Cât valorează astăzi Trabantul, „mașina de carton a săracului”: ”Când am avut nu l-am prețuit, acum aș vrea două”!

astăzi, 15:40

Cândva, această mașină nu era apreciată deloc, de către șoferi. Mai mult decât atât, ea era considerată a fi un vehicul atât de prost, încât devenise subiect...

Marcel Ciolacu anunță celula de criză: ”Am cerut ca experții români să se deplaseze de urgență în Olanda”!

astăzi, 14:50

Premierul Marcel Ciolacu anunță că a decis organizarea unei celule de criză la nivelul Guvernului pentru coordonarea eficientă a activităților care țin de recuperarea celor patru pie...