Elevii din Botoșani spun că sunt „victime colaterale” și dau vina pe CJ în problema transportului gratuit pentru navetiști

Vacanța sărbătorilor de iarnă a luat sfârșit, iar de luni, 8 ianuarie 2024, toți elevii au fost nevoiți să se întoarcă în băncile școlii.

Elevii din Botoșani spun că sunt „victime colaterale” și dau vina pe CJ în problema transportului gratuit pentru navetiști

Sute de elevi din județul Botoșani au fost trimiși, de luni, cu mai mulți bani în buzunar de părinți. Nu mulți au avut acest noroc, deoarece nu toți părinții și-au permis să își trimită copiii la școală.

De la începutul anului școlar, cum menționam într-un articol anterior, doar câțiva transportatori au dus copiii la școală fără să își primească banii. Este vorba despre doi operatori în lunile octombrie și noiembrie, și unul în decembrie.

Asta se întâmplă după ce nici în acest an nu a fost rezolvată problema cu transportul gratuit al navetiștilor. În această situație se află și elevii din alte 19 județe din România, după cum anunța cu câteva zile în urmă Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT).

Despre această situație, reprezentanții elevilor din Botoșani au venit cu o reacție în care „condamnă lipsa implicării autorităților locale responsabile de această situație gravă.

Consiliul Județean al Elevilor Botoșani, unica structură de reprezentare a nevoilor și problemelor elevilor botoșăneni, condamnă lipsa implicării autorităților locale responsabile de această situație gravă ce periclitează accesul elevilor la educație. Contextul actual plasează elevii din medii defavorizate într-o situație dificilă, aceștia fiind nevoiți să își plătească singuri abonamentele, care în anumite cazuri depășesc sumele oferite de bursele școlare”, ne-au precizat reprezentanții elevilor din Botoșani.  

Mai mult decât atât, Consiliul Județean al Elevilor dă vina pe Consiliul Județean (CJ), care ar fi gestionat „deficitar” problema transportului gratuit pentru navetiști.

Problema majoră este datorată gestionării deficitare a Consiliului Județean Botoșani cu privire la contractele de delegare a gestiunii serviciului public de transport județean cu firmele locale de transport, cât și relației precare dintre ANRSC și Consiliul Județean Botoșani. Prin neglijența și indiferența autorităților locale județene, sute de elevi ai județului nostru sunt în nefericita situație de a nu ajunge la orele de curs, astfel fiindu-le încălcat dreptul fundamental la educație. În urma consultării noastre cu elevi din întregul județ, se constată că elevii navetiști care învață în liceele din Dorohoi, Darabani, Șendriceni și Săveni, sunt cei mai afectați de problema transportului. Aceștia sesizează cu revoltă cum ei sunt „victime colaterale” ale unei situații în care aceștia nu pot acționa cu nimic pentru a-și apăra dreptul legal al oricărui elev de a dispune de transport gratuit și acces necondiționat la educație”, adaugă CJE.

Consiliul Județean (CJ) din Botoșani, invitat la discuții cu elevii

Elevii botoșăneni invită reprezentanții CJ-ului la discuții pentru a găsi o soluție potrivită acestei probleme majore.

În calitate de elevi reprezentanți, semnalăm lipsa de implicare a Consiliului Județean Botoșani în rezolvarea problemelor existente în județ cu privire la transport într-un timp eficient. Continuarea acestui comportament va duce la o creștere signifiantă a abandonului școlar. Pe această cale, invităm Consiliul Județean Botoșani la un dialog referitor la această problemă, pentru a găsi o soluție reală în contextul actual”, mai transmit reprezentanții CJE.

Ședință extraordinară la Consiliul Județean Botoșani

Tot astăzi, consilierii județeni au fost convocați în ședință extraordinară care se desfășoară online, prin mijloace electronice, de la ora 10:00. Unul dintre proiectele de pe ordinea de zi se referă la aprobarea atribuirii licențelor de traseu pentru operatorii de transport și stabilirea tarifelor practicate de transportatori.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
868

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
8643

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1297

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...