Echipa USV, formată din trei botoșănence, a luat Premiul Special la faza națională a unui concurs dedicat creării de produse alimentare! (Foto)

Ecotrophelia este o competiție dedicată creării de produse alimentare inovatoare. Produsul realizat trebuie să fie destinat consumului uman și să se adreseze tuturor categoriilor de consumatori.

În perioada 19–21 iunie a.c., o echipă de studenți de la Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a participat la cea de-a XII-a ediție a competiției naționale Ecotrophelia, desfășurată la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, sub egida Asociației Specialiștilor din Industria Alimentară din România.

Juriul competiției Ecotrophelia a premiat echipa USV cu un Premiu Special, oferit de compania MULTIVAC România.

 

Echipa a fost formată din studenții: Petrariu Andrei, Hanciuc Sabina, Pricob Beatrice, Burlacu Claudia, Lazăr Beniamin, Drăgoi Eusebiu și Ciubotariu Dumitrița, sub coordonarea următorilor cadre didactice: șef lucr. univ. dr. ing. Amelia Buculei, conf. univ. dr. ing. Cristina Gabriela Constantinescu, prof. univ. dr. ing. Mircea Oroian și asist. univ. dr. ing. Ovidiu Procopeț.

Dintre cei șapte studenți care au făcut parte din echipă, trei sunt din județul Botoșani. Este vorba despre Pricop Beatrice, Burlacu Claudia și Ciubotariu Dumitrița.

Studenții suceveni au dezvoltat un nou produs alimentar, intitulat „Sa-boar-y”, un produs inovator din categoria preparatelor din carne, conceput pentru a răspunde tendinței globale de „snackificare” – un obicei de consum ce presupune mese mai mici și mai frecvente, adaptate unui stil de viață dinamic și alert. Scopul acestui produs este de a oferi un aport nutrițional eficient, potrivit pentru consumul „on the go”, în deplină armonie cu nevoile actuale ale consumatorului modern.

Formula produsului se bazează pe o combinație unică de carne de mistreț și carne de iepure, care oferă un profil senzorial aparte și o valoare nutritivă deosebită. Inovația constă în: utilizarea subproduselor alimentare valoroase, contribuind la reducerea risipei alimentare; aplicarea tehnicii sous-vide, pentru o textură optimă și un nivel ridicat de siguranță alimentară, înlocuirea conservanților chimici cu șrot de cătină și îmbunătățită nutrițional cu făină de hribi; folosirea tehnicii pacojet, pentru o omogenitate și finețe excepțională a ingredientelor.

Produsul este prezentat sub formă de sticks în membrană vegetală pe bază de alge, ceea ce asigură o portabilitate ridicată, un consum facil și adaptabilitate pentru gustări rapide și funcționale, scrie NewsBucovina.




 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Pinocchio” vine din nou la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” Botoșani!

Tuesday, 25 November 2025

La Teatrul pentru Copii şi Tineret "Vasilache" botoșănenii pot viziona în această săptămână, în zilele de joi, 27 noiembrie 2025, de la ora 18:00 şi duminică, 30 n...

AJPIS Botoșani a alimentat peste 27.000 de conturi pentru plata facturilor la energie!

Tuesday, 25 November 2025

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani a efectuat o nouă tranșă de plăți pentru 27.646 de beneficiari ai tichetului de energie, reprezentând sprijin a...

Colocviu comemorativ la Botoșani: „Nicolae Iorga – 85 de ani de la trecerea în eternitate”

Tuesday, 25 November 2025

Muzeul Judeţean Botoşani organizează joi, 27 noiembrie 2025, ora 13.00, în amfiteatrul Colegiului Național „A.T. Laurian”, colocviul comemorativ „Nicolae Iorga – 85 d...