Doliu în Educație și în Biserică: A plecat la cele veșnice preoteasa Luminița, după zeci de ani de slujire la catedră! (Foto)

Pe 1 septembrie a împlinit 59 de ani. S-a stins duminică, chiar de ziua numelui. Preoteasă cu suflet ales, dar mai presus un dascăl care și-a slujit cu credință profesia.

Preoteasa Luminița-Mariana Zugravu, dascăl iscusit, învățătoare de excepție și mamă iubitoare, s‑a mutat din „casă de lut“ dincolo, trecând, asemenea multor semeni în zilele noastre, de pe crucea suferinţei provocate de bolile veacului acestuia, conştientă, dârză şi demnă, credincioasă şi împăcâtă, spre lumina oferită de Domnul tuturor celor care, în viaţă, „crucea au luat şi Lui au urmat cu credinţă“!

”Nu este decât o nouă mărturie pentru încredinţarea noastră, pe de‑o parte, de pericolul real al bolilor incurabile, mai ales atunci când suntem fragili din pricina anumitor suferinţe mai mult sau mai puţîn tratate, iar pe de altă parte, de asistenţa dumnezeiască în apropierea trecerii „pragului“ spre viaţa veşnică în care credem şi pe care o aşteptăm potrivit măsurii credinţei şi iubirii faţă de Hristos Domnul, Care pe toţi cei adormiţi în numele Lui „îi va aduce împreună cu El“  (I Tesaloniceni 4, 14)”, spune preotul Teodor Ciurariu.

Învățătoarea de vocație, dascălul excelent și preoteasă. În aceste momente, spune părintele Ciurariu, ”trebuie să încercăm a‑i zugrăvi, chiar şi prin intermediul acestor sărace cuvinte, un portret cât mai eliberat de aspectele trecătoare, omeneşti, ce rămân, până la obşteasca Înviere, mai mult înspre trupul din pământ”.



Ceea ce ne‑ar ajută mai concret ar fi trăsăturile sale spirituale, morale, intelectuale, îndeosebi  pedagogice, întrucât mai bine de trei decenii s‑a identificat „suflet şi trup“ cu Școala  ”Dimitrie Pompeiu" din Broscăuți.

Odrăslită în zona Dornelor, în copilărie a fost impresionată de evlavia părinţilor, pe atunci cadre didactice. Mai târziu s-au mutat în județul Botoșani, pe meleagurile natale ale părinților, în Ezerul Dorohoiului. Aici, la Dorohoi, a absolvit Colegiul Național ”Grigore Ghica", în anul 1984. Tatăl ei va fi hirotonit preot la  parohia ”Nașterea Maicii Domnului" Trestiana din Protopopiatul Dorohoi.

S-a căsătorit cu tânărul absolvent al Seminaluilui nemțean Mihai Zugravu. Împreună au un băiat și el preot, care la rândul lui are doi copii.

”Scriam că a fost un dascăl iscusit, o învățătoare apreciată și iubită de copii. De fapt, Luminița  a urmat cariera mamei sale, care tot învățătoare a fost”, spune părintele Ciurariu.

,,Când pleacă la Ceruri un profesor, un învățător , se stinge o lumină". Dar în urmă rămâne excelența, iar noi păstrăm în suflete amintirea unui învățătoare remarcabile, a unei ”dascalițe" deosebit de implicată, activă, care a iubit școala că pe propria-i familie, a unui om care toată viața și-a dedicat-o școlilor din Broscăuți, precum și comunitățîi locale.

Preoteasa Luminița a fost un pedagog și un dascăl de excepție, un profesionist iscusit și un model pentru toți care își desfășoară activitatea în școală.

”Suntem cu toții foarte triști, preoți, colegi, prieteni dincolo de cuvinte, dar cu nădejdea Învierii în gând! Ne rugăm că Bunul Dumnezeu să o odihnească în pace, lumină. Sincere condoleanțe și binecuvântare familiei îndurerate”, a transmis preotul Teodor Ciurariu.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani: Negocierea colectivă este obligatorie!

Thursday, 19 September 2024

În cazul în care intr-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită  să participe la negocierea colectivă, conform pr...

AJPIS Botoșani: Bani în Trezorerie pentru plata indemnizațiilor și a alocațiilor!

Thursday, 19 September 2024

Suma totală platită este de 6.300.570  de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - Alocația lunară de plasament - Alocația lunară de plasament pentru copilul cu hand...

Alexandra Huțu, PSD: „Rezultatele premierului Ciolacu, recunoscute la nivel european prin funcțiile obținute de România în Comisia și Parlamentul UE”

Thursday, 19 September 2024

„Domeniul pe care îl va administra este unul dintre cele mai importante la nivel european - Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie - cu un buget de 23...