Directori de grădinițe înlocuiți pentru că nu au dorit să-și asume lucrările de modernizare

Cu doar câteva zile înainte de începerea noului an școlar, mai multe unitățile de învățământ aflate în satele izolate ale județului Botoșani par să se confrunte cu aceleași probleme care nu-și găsesc rezolvarea.

Grupuri sanitare ca în Evul Mediu care pun sănătatea micuților în pericol  sau săli de clase neigienizate sunt doar câteva exemple cu care se confruntă aceste unități de învățământ.

O explicație în acest sens o oferă Ada Macovei, inspector general al IȘJ Botoșani, care consideră că este vorba despre numărul mic de copii din satul respectiv care frecventează grădinița sau școala primară, în regim simultan, drept pentru care primarii refuză să investească sume importante în modernizarea și dotarea spațiilor respective cu utilități.

„Din punctul meu de vedere, fiecare copil are dreptul la aceleași condiții dar din punct de vedere managerial și al eficientizării cheltuielilor acest lucru pare să nu fie posibil.”, a declarat Ada Macovei.

De exemplu,  în comuna Ungureni, județul Botoșani,  grădinițele de la Vicoleni și Sapoveni au fost lăsate neigienizate și fără reparații minime necesare funcționării.

Oficialul IȘJ spune că acestor unități de învățământ li s-a alocat fonduri, prin două HG, dar banii au fost returnați pentru că nu s-au folosit de câteva unități administrativ teritoriale.

„Măsurile pe care le-am dispus sunt de schimbare a directorului care în ultimii ani a avut bani foarte mulți de la bugetul local pe care i-a returnat pentru că nu a dorit să facă investițiile acolo și nici să-și asume lucrări de modernizare și de dotare a spațiilor. Am luat legătura cu primarul comunei Ungureni care va interveni la Vicoleni și la Sapoveni unde  vor fi lucrări și în prima săptămână de școală după care vor reveni după autorizare la instituțiile care vor verifica și vor constata îmbunătățirea situației.”, a conchis oficialul IȘJ Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta