Direcția de Sănătate Publică a ÎNCHIS o școală din județ, pentru condițiile mizere în care învață elevii

Condițiile improprii în care au învățat, până astăzi, elevii Școlii Generale din localitatea Viișoara, au ajuns și în atenția Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani, care a decis închiderea unității de învățământ. Instituția s-a autosesizat în urma unui articol al Știri.Botoșani.Ro, prin care s-a arătat revolta părinților elevilor clasei a IV-a, cu privire la mizeria greu de calificat în care au fost nevoiți atât cei mici, cât și cadrele didactice, să desfășoare orele de curs.

În materialul respectiv, sunt atașate inclusiv imagini ilustrative pentru modul în care autoritățile locale tratează populația școlară, subiect preluat de presa națională și ajuns în atenția instituțiilor abilitate să intervină.

„În urma vizionării imaginilor prezentate în presa națională cu spațiile improprii desfășurării activității școlare, Direcția de Sănătate Publică Botoșani s-a autosesizat, astfel că o echipă de inspectori s-a deplasat la Școala Generală din localitatea Viișoara Mare și a decis suspendarea cursurilor din spațiul respectiv și relocarea elevilor în Școala din Viișoara Mică până la remedierea deficiențelor constatate și obținerea autorizației sanitare de funcționare de la DSP Botoșani”, a transmis DSP Botoșani.

Amintim că, spre finele lunii februarie, unitatea se afla în centrul unui adevărat scandal. Părinții elevilor de clasa a patra nu își mai lăsau copiii să meargă la ore. În vreme ce un părinte a povestit că motivul „revoltei” îl reprezintă condițiile în care cei mici învață, conducerea școlii a explicat că este vorba despre inconveniente legate de mutarea orelor la clasa respectivă după-amiaza. Imagini uluitoare au fost surprinse de către o mamă a unei eleve, ilustrând prezența unui șobolan într-o sală de curs, respectiv mizeria greu de calificat dintr-o toaletă, în vreme ce directorul unității nu își explică fotografiile.

Rodica Tănase, mama unei fetițe de clasa a patra, povestește că părinții au reclamat în numeroase rănduri că igiena în Școala Generală „Dimitrie Brândză” din localitatea Viișoara este mai degrabă inexistentă, ceea ce a născut discuții între părinți și directorul unității de învățământ.

„De două săptămâni mă tot rog de directoare să ia masuri în privința mizeriei din școală. Când am fost chemată la ședință, într-o clasă unde ne-a bagat ca să ne explice, erau sub mese șobolani morți. Școala are imense crăpături, prin care în orice moment pot intra. Și veceuri murdare. Ne pune pe noi, părinții, să facem curățenie. Nici ieri, nici azi, niciun elev nu a mers la școală. Nu îi mai lasă părinții, care cer igienă”, spunea atunci Rodica Tănase.

De cealaltă parte, conducerea școlii a venit cu altă variantă, nu foarte îndepărtată de cea prezentată de către părintele citat. Însă intențiile mamei care a fotografiat mizeria, spunea directorul unității, ar fi fost doar de afirmare. Motivul revoltei părinților ar fi fost mutarea orelor elevilor de clasa a patra în timpul după-amiezii, ca urmare a închiderii unor săli de clasă, mai spune oficialul, care nu își explică fotografiile realizate de către reclamanta menționată, având în vedere că „normele sunt respectate”.

„Fotografia cu șobolanul nici nu știu cum a fost făcută. Cred că a pus intenționat acel șobolan acolo, pentru a ajunge să fie băgată în seamă de presă, pentru că sala respectivă este închisă. Nu știu cum a intrat acolo, sincer. Cât despre condiții, acestea sunt respectate întru totul, normele sanitare și tot ce ține de buna desfășurare a orelor de curs. Tocmai de aceea, elevii au orarul mutat după-masă, pentru a nu învăța în săli unde este nevoie de intervenții, dar se găsesc soluții și în acest sens. La Viișoara Mică, există o școală nouă, care nu s-a deschis din cauza numărului prea mic de elevi, și am putea să îi mutăm pe copii acolo, să facă orele dimineața, așa cum s-au obișnuit. Noi în permanență ne ocupăm ca elevii să învețe în condiții bune la școală. Doamna vrea doar să dezinformeze, făcând poze doar în anumite ipostaze, izolate și, iată, inclusiv în săli închise”, a mai explicat atunci Anca Bejinariu, directorul unității de învățământ.

Un punct de vedere a acordat și inspectorul școlar general din Botoșani, Gabriel Hârtie, care a relatat inclusiv că tavanul sălii de clasă în care învățau cei mici prezenta risc de prăbușire major.

Întreaga poveste este diponibilă aici, însoțită de imagini.