Elevii care nu reușesc să obțină media 5 la Evaluarea Națională nu vor mai avea acces la liceu începând cu anul școlar 2019-2020, arată un ordin privind admiterea la liceu publicat joi în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, pentru elevii de clasa a VIII-a devine obligatoriu învățământul profesional!
Documentul, semnat de ministrul interimar Daniel Breaz, arată că prin această prevedere pentru elevii de clasa a VIII-a devine obligatoriu învățământul profesional.
Ordinul arată că media de admitere la liceu se calculează la fel ca până acum: se ia în calcul media de la Evaluarea Națională 2020 (care are o pondere de 80% în media de admitere la liceu) și media generală de absolvire a claselor V-VIII (care are o pondere de 20%).
Propunerea privind admiterea la liceu cu cel puțin media 5 la Evaluarea Națioanală a fost pusă de la mijlocul lunii august, în cadrul Consiliului Economic și Social, când reprezentanții Ministerului Educației, părinții, elevii și sindicatele din Educație au convenit ca din anul școlar 2019-2020, elevii care obțin sub 5 la evaluarea națională de la clasa a VIII-a să meargă la școala profesională.
Discuțiile privind admiterea elevilor la liceele de stat cu cel puțin media 5 și a celor care nu reușesc să obțină media 5 la școlile profesionale au început încă dinaintea examenului de evaluare națională 2019, atunci când fostul ministru al Educației a declarat că elevii de clasa a opta care obțin note mai mici de 5 la evaluare ar trebui să intre la școlile profesionale.
Acest lucru nu s-a întâmplat, în lipsa unor prevederi legale clare, iar peste 26.000 de absolvenți de clasa a VIII-a au intrat la liceu cu media de admitere sub 5. Potrivit datelor de la Ministerul Educației cele mai multe medii de admitere sub 5 au fost în București, Suceava și Constanța.