În ÅŸcolile de la Å£ară, din nordul extrem al României, puÅ£ini elevi de clasa a VIII-a au reuÅŸit să ia măcar un 5 la examen, cei mai mulÅ£i fie au absentat, fie au luat numai 2 ÅŸi 3. Un astfel de exemplu este satul Nichiteni, unde media pe ÅŸcoală a fost de 2,81. Localnicii dau vina pe sărăcie, dar ÅŸi pe sistemul educaÅ£ional românesc.
JudeÅ£ul BotoÅŸani este pe ultimul loc în regiunea Moldovei la Evaluarea NaÅ£ională de anul aceasta. Numai 67.7% dintre elevii de clasa a VIII-a au luat nota 5 la examen. Dacă majoritatea ÅŸcolilor de la oraÅŸ au reuÅŸit să aibă rezultate decente, chiar ÅŸi în condiÅ£ii de pandemie, la Å£ară, sistemul s-a prăbuÅŸit efectiv. O parte a elevilor din mediul rural fie nu s-au mai prezentat la examene, conÅŸtienÅ£i că nu vor face faţă, fie au luat note foarte mici. De exemplu, la ÅŸcoala din satul Nichiteni, comuna CoÅ£uÅŸca, niciun elev nu a reuÅŸit să obÅ£ină nota 5 la Evaluarea NaÅ£ională. Oamenii din Nichiteni s-au aÅŸteptat însă la această contra-performanţă a elevilor de la ei din sat ÅŸi spun că, la Å£ară, copiii au ajuns o victimă a unui sistem social educaÅ£ional care nu reuÅŸeÅŸte să-i mai motiveze ÅŸi să le ofere condiÅ£ii pentru o educaÅ£ie adecvată, scrie Adevărul.
Localnicii din Nichiteni, sat aflat la 60 de kilometri de municipiul BotoÅŸani, nu departe de malurile Prutului, trăiesc exclusiv din agricultură ÅŸi creÅŸterea animalelor. Cei mai norocoÅŸi sau cei mai gospodari au reuÅŸit să pună pe picioare mici ferme cu vaci de lapte, aÅŸa că de mici învaţă să muncească pe brânci pentru a avea ce pune pe masă. Alte oportunităţi nu există. Iar într-un loc unde sărăcia se îmbină cu lipsa de perspectivă, ÅŸcoala a devenit o chestiune facultativă, unde mulÅ£i copii merg din inerÅ£ie. De aceea, rezultatele slabe obÅ£inute aproape an de an la Evaluare NaÅ£ională nu sunt o mare surpriză nici pentru profesori, nici pentru săteni. Autorităţile locale au făcut ÅŸi o ÅŸcoală nouă la Nichiteni, unde să înveÅ£e ÅŸi elevii din satele alăturate, însă nici asta nu a ajutat la examene.
Cu media 2.80 pe ÅŸcoală la Evaluarea NaÅ£ională, sătenii nu dau vina nici pe elevi, nici pe profesori, ci pe societate în general. Mariana trăieÅŸte în Nichiteni de-o viaţă. Are peste 45 de ani ÅŸi a purtat în ÅŸcoală doi copii. Cel mai mic este în clasa a X-a, iar cel mare a terminat un liceu de prestigiu din municipiul BotoÅŸani. S-a întors însă la CoÅ£uÅŸca cu diploma de Bacalaureat în mână ÅŸi a realizat că nu are ce face cu ea. Ca să se angajeze, trebuia doar să ÅŸtie cum să mâne vacile sau să dea cu sapa. A preferat să plece, după 12 de ÅŸcoală, să muncească într-un abator din Germania. Mariana spune că asta este soarta fiecărui copil din CoÅ£uÅŸca ÅŸi că, de fapt, notele mici reflectă lipsa de motivaÅ£ie. Nu au pentru ce să înveÅ£e.
„Nu avem copii răi în comună. ÅžtiÅ£i că la Å£ară sunt copii cu potenÅ£ial mai mare decât cei de la oraÅŸ? Dar nu au niciun fel de motivaÅ£ie să înveÅ£e. Un copil cu 12 clase nu poate să facă nimic în comună. Că are 12 sau 5 tot aceea este. Sunt copii buni, dar ce să facă? Cadrele didactice, la fel, sunt bune. Nu sunt motivaÅ£i de un viitor mai bun. Nu-i aÅŸteaptă nimic. Îi întreabă copiii pe părinÅ£i, «dar de ce să învăţ?». Åži ei ce să răspundă? Să înveÅ£e ca să meargă la prăşit sau în străinătate la căpÅŸuni? Este cea mai mare neÅŸansă să se nască la Å£ară“, spune Mariana.
Femeia mărturiseÅŸte că oamenii sunt prea săraci ca să-i ajute să ajungă în oraÅŸe mai mari, unde să încerce să se angajeze sau să înveÅ£e.
„Nu avem ÅŸanse, nu avem locuri de muncă, noi nu avem un venit sigur aici. Nu există nicio ÅŸansă. Nu avem nici noi loc de muncă ÅŸi o stabilitate ca să dăm aripi copiilor. Trăim cu durerea asta cruntă în suflet“, adaugă femeia.
Pe lângă sărăcie ÅŸi lipsă de perspectivă, copiii de la Å£ară, recunosc ÅŸi sătenii, sunt nevoiÅ£i să muncească aproape toată ziua pentru a-ÅŸi înteÅ£ine alături de părinÅ£i gospodăria. „Mai mult muncesc decât învaţă”, mărturiseÅŸte Mariana.
Această situaÅ£ie este cunoscută ÅŸi de conducerea Liceului Tehnologic din CoÅ£uÅŸca, unde este arondată Åžcoala din Nichiteni. În comună, sunt foarte mulÅ£i copii cu părinÅ£i plecaÅ£i în străinătate ÅŸi, în lipsa lor, sunt nevoiÅ£i să-ÅŸi întreÅ£ină fraÅ£ii ÅŸi gospodăria, să-ÅŸi ajute bunicii sau rudele la câmp. Cartea rămâne ultima lor grijă.
„Nu vorbim doar de elevi de liceu, ci de elevi de clasele V-VIII. Încercăm să-i consiliem, dar uneori aceÅŸti copii clachează. De aceea, este ÅŸi foarte greu pentru ei să obÅ£ină nota 5 la Evaluarea NaÅ£ională. Profesorii se străduie, toată lumea se străduie, dar realitatea cu condiÅ£iile ei din satele româneÅŸti bate toate aceste eforturi“, spune Sandu Marinică, directorul Liceului Tehnologic CoÅ£uÅŸca.