Școlile din România se închid de pe data de 11.03.2020 timp de mai bine de o săptămână, până pe 22.03.2020 inclusiv. Deci pe data de 23.03.2020, elevii se vor întoarce la școală după 11 zile de vacanță forțată.
Decizia a fost luată în urma evoluției virusului în Europa și înregistrarea a nu mai puțin de 17 cazuri în ultimele zile în România. Vacanța elevilor ar putea fi prelungită însă chiar și până după Paște dacă evoluția epidemiei de Coronavirus o va impune.
Anunțul a fost făcut astăzi de primul ministrul, Ludovic Orban.
“Am luat decizia de suspendare a cursurilor din învățământul preuniversitar pe o perioadă determinată, cu posibilitate de prelungire. Este vorba despre perioada 11 - 22 martie, inclusiv. Vrem să-i ferim pe copii de orice risc“, a declarat primul ministrul, Ludovic Orban.
Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a avut astăzi, de la ora 16.00, o nouă analiză asupra epidemiei de coronavirus. Secretarul de stat Raed Arafat a cerut închiderea tuturor unităților școlare de stat și private din învățământul preșcolar (grădinițe), primar, gimnazial, liceal, post liceal și profesional începând din data de 11.03.2020 până după vacanța de Paști.
Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a decis însă ca vacanța elevilor să dureze doar ceva mai mult de o săptămână, începând de la data de 11.03.2020, și să fie prelungită după 22.03.2020 doar dacă este cazul.
În ciuda tuturor evidențelor, autoritățile române au avut nevoie de o lungă perioadă de timp ca să înțeleagă ce înseamnă de fapt pericolul noului COVID – 19.
Din ianuarie, în frunte cu directorii, Direcțiile de Sănătate Publică din județele României au păstrat o tăcere periculoasă asupra acestui subiect, recomandând populației să prevină extinderea virusului în liniște și fără panică, cu apă și săpun.
O decizie cel puțin ciudată dacă ținem cont că noul coronavirus este o combinație între doi viruși extrem de periculoși, care încă nu și-au găsit tratament: SARS și HIV, cel care, de fapt, provoacă SIDA. Iar acest lucru este știut încă din ianuarie.
În România, lipsa informațiilor serioase despre noul coronavirus oferite de medici, care nu au vrut să creeze panică, a făcut ca astăzi foarte mulți români să trateze noua epidemie pe mai departe ca pe o glumă proastă, ignorând orice pericol al virusului.
Și asta în ciuda faptului că vorbim de un virus gripal pe care specialiștii în virusologie îl consideră similar doar cu virusului Gripei Spaniole, un virus care a făcut între 50 de milioane și 100 milioane de victime între 1918 și 1919.