Fenomenul deep fake transformă bullying-ul online într-o problemă tot mai gravă, avertizează experții. Unui copil din zece i-a fost falsificată imaginea și vocea, iar conținutul a fost distribuit pe internet, arată un studiu World Vision Romania. Aproape 14% dintre respondenți spun că este posibil să fi fost victime ale deep fake.
Deep fake, adică acel conținut audio, video sau foto falsificat cu ajutorul Inteligenței Artificiale, îi afectează deja și pe minori, atrag atenția experții.
Aceasta este doar cea mai recentă formă de bullying online. Datele World Vision mai arată că peste 34% dintre adolescenții respondeți la studiu au fost abordați online, de către adulți, cu mesaje de natură sexuală. Aproape 9% spun că au primit mesaje de la profesori în online care i-au făcut să se simtă inconfortabil. De asemenea, un sfert din respondenți spun că prieteni și colegi au fost amenințați cu pornografia din răzbunare.
”Unul dintre rezultatele frecvente în studii este că relația bună dintre copil și părinte diminuează foarte mult impactul negativ al acestui bullying. Un alt element important este cercul de prieteni. Faptul că copilul are un cerc de prieteni care-l sprijină, cu care are legături de prietenie de calitate, din nou, ajută copilul.”, declară sociologul Anca Velicu.
În acest context, World Vision România a lansat, în parteneriat cu Ministerul Educației, primele video-uri educative despre abuz realizate cu Inteligența Artificială care vor fi distribuite în școli.
Sursa:euronews.ro