Copiii în vacanța de iarnă

Sărbătorile de Crăciun înseamnă pentru părinți momente de nostalgie firească, de amintire a copilăriei, a tradițiilor, a rădăcinilor fiecăruia dintre noi. Ele pot însemna, însă, și un moment de restabilire a legăturilor cu copiii, pierdute în timpul anului din cauza obligațiilor și presiunilor generate de grabă și de lipsa timpului.

„În zilele noastre, vacanța este asociată cu lipsa de control asupra timpului liber al copiilor, motiv pentru care poate apărea neliniștea sau frica provocată de întrebarea Ce fac în vacanță cu copilul?”, declară Liliana Luca, psiholog principal în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.
Majoritatea părinților au o rutină, un program pe care îl exersează în vacanța de Crăciun. „Suntem siguri, însă, că în acest fel Crăciunul are sens și valoare? Poate este momentul ca în acest an să schimbăm câteva din obișnuințele noastre și să evităm acțiuni care ne îndepărtează de adevărata semnificație a sărbătorilor”,
explică psihologul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Copiii se identifică întotdeauna cu părinții și, în plus, există mimetismul. Cu alte cuvinte, și în perioada vacanței, ca pe tot parcursul anului, copiii vor face întocmai ceea ce văd la părinți și, din acest motiv, este necesar ca exemplele oferite să le pună la dispoziție elemente active de cheltuire a timpului liber. 

„Înainte de a fi îngrijorați, de a eticheta comportamentele copiilor, părinții ar trebui să încerce să se privească pe ei înșiși cu atenție, să conștientizeze ce model de adult îi oferă copilului”, explică Liliana Luca.

Regresia firească a adulților în perioada sărbătorilor de Crăciun, asociată cu perioada ludică, a jocului, se poate transforma într-o adevărată sărbătoare familială. „În loc să vă îngrijorați de modalitatea în care puteți petrece timpul alături de copiii dumneavoastră, mai bine concentrați-vă pe transformarea acelor minute în momente memorabile. Deseori, părinții încearcă să compenseze faptul că petrec puțin timp alături de copii printr-o planificare exagerată a acestui timp: două ore în parc, o după-amiază la film, o cină la restaurant... Adevărul este, însă, că pot apărea momente memorabile atunci când vă așteptați mai puțin; de exemplu în mașină, în drum spre casă, după ce a terminat lecțiile, sau la schi”, mai spune psihologul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Deviza jocurilor de tipul „fiecăruia după nevoi”, precum și faptul că ne este impus din copilărie să construim, să devenim „cineva”, poate fi o ocazie de regândire, de reconfigurare a relațiilor părinte-copil astfel încât să vă redefiniți împreună reperele personale. „Cunoscându-vă copiii, vă veți atenua frica și veți putea gestiona angoasele firești față de ceea ce nu știți despre ei. Oricine se simte acceptat devine mai receptiv la mesajele și nevoile celuilalt. Încercați pentru început să stabiliți un moment al unei cine în familie. Este un prilej extrem de bun pentru a crește implicarea copiilor în activitatea dumneavoastră de gătit, dar și unul pentru a-i înțelege mai bine. În timp pregătiți împreună mâncarea lor preferată, copiii vor povesti mai ușor despre ceea ce au făcut în timpul școlii, despre ce au făcut în ziua de vacanță în care dumneavoastră ați fost la serviciu sau despre planurile lor de viitor. A doua zi dimineața, înainte de a ieși din casă, amintiți-le ce bine ați petrecut seara trecută și promiteți-le că acel moment se va repeta. Copiii vor aștepta toată ziua o nouă activitate, de același fel”, mai spune psihologul Liliana Luca.

Copiii de astăzi sunt din ce în ce mai interesați de gadgeturi, de jocuri pe calculator, de tot ceea ce înseamnă lumea virtuală. „Este bine să vă implicați în această activitate a lor și chiar să participați la un joc video. Cu siguranță, deși veți desluși tainele jocului foarte repede, veți pierde, însă copiii vor avea posibilitatea să vadă că părinții lor sunt interesați de pasiunile lor, sunt umani și vulnerabili. În al doilea rând, veți asigura buna-dispoziție prin lipsa dumneavoastră aparentă de dexteritate. Nu uitați, însă, să stabiliți niște limite, astfel încât realitatea virtuală să nu ia locul realității de zi cu zi”, explică Liliana Luca.

Profitați la maximum de momentele de dinainte de culcare. „Înainte de ora de culcare, încercați să vă jucați cu ei sau chiar să-i luați la o plimbare în aer liber. În felul acesta copiii se vor duce la culcare cu un alt tonus și se vor trezi cu gândul la ceea ce ați făcut împreună”, consideră specialistul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Vacanța de iarnă este, așadar, un moment bun pentru optimism în adevăratul sens al cuvântului, de încredere în propriile forțe și de considerare a oricăror evenimente trăite deja ca experiențe care ne fac mai puternici, ne pregătesc pentru situațiile viitoare de adaptare la nou. „Nu putem recupera tot ceea ce nu am făcut în decursul unui an, dar putem reînvăța, alături de copii, ce înseamnă familia și cât de importante sunt amintirile frumoase în dezvoltarea ulterioară a copiilor”, concluzionează Liliana Luca, psiholog principal în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O adolescentă de 15 ani din Botoșani a dispărut noaptea trecută de la domiciliu, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:45

GURIUC CLAUDIA ELENA are următoarele semnalmente: 1,65 m înălțime, 60 de kg, păr castaniu, tuns la nivelul umerilor, ochi căprui. Vestimentație la momentul plecării: geacă de fâ...

Protestul polițiștilor de la ordine publică a dat rezultat: Zilele de sâmbătă și duminică lucrate vor fi plătite!

astăzi, 15:29

Mobilizarea sindicaliștilor a adus un prim rezultat imediat, Guvernul anunțand că va face o excepție pentru angajații din ordine publică, acceptând să plătească suplimentar pentru munca...

Dan Negru, la pas prin Botoșani: ,,Cum de au ajuns toți "vecini de cartier”! (Video)

astăzi, 14:30

Cunoscutul om de televiziune Dan Negru, a luat la pas, duminică, 19 ianuarie, aleile Botoșaniului. Într-un video postat, acesta își exprimă mirarea și caută un răspuns referitor la ...