Concurs de Istorie organizat de UAIC Iași, adresat și liceenilor din Botoșani

Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, împreună cu Liga Studenţilor de la Istorie, de la aceeaşi universitate, propun ca în acest an concursul Istoria în licee „N. Iorga” să aibă ca temă Culturi, civilizații și societăți ale Antichității greco-romane.

 

Concursul se adresează elevilor din ciclul liceal. Individual sau în echipă, elevii care doresc să participe la concurs vor trimite o lucrare pe tema mai sus amintită la adresa de email: bogdan.ceobanu@yahoo.com. Lucrarea va avea între 10.000 şi 15.000 de caractere (cu tot cu spaţii) şi va fi scrisă cu font Times New Roman, cu spaţiere la un rând şi jumătate. Data limită de înscriere a concurenţilor este 1 aprilie 2020, urmând ca anunţarea finaliştilor să aibă loc pe 10 aprilie 2020.

În ziua de sâmbătă, 24 aprilie 2020, ora 10.30, finaliştii vor fi invitaţi la Facultatea de Istorie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pentru a-şi prezenta public lucrările, urmând ca membrii comisiei de concurs să decidă acordarea premiilor. În cazul în care condițiile sanitare nu vor permite desfășurarea față în față a concursului, acesta va fi inițiat pe o platformă online, pentru ca prezentările să aibă loc.

În redactarea eseurilor, pot fi abordate câteva din temele următoare (orientative, nu obligatorii):

1. Personalității ale lumii greco-romane

2. Arta greacă

3. Literatura lumii grecești și romane

4. Armata romană

5. Civilizația greacă pe teritoriul României: Histria, Tomis, Callatis

6. Vestigiile arheologice romane pe teritoriul României

7. Dacia romană

8. Etnogeneza românilor.

Precizări :

• Echipele pot fi formate din unul sau mai mulţi elevi (maximum patru), lucrând sub îndrumarea unui profesor coordonator.

• În finală vor intra opt lucrări, dintre care cele considerate cele mai valoroase vor primi în ordine premiile I, II sau III, respectiv menţiuni.

• Un liceu poate trimite o singură echipă. Pot participa licee din întreaga ţară.

• Comisia de evaluare a lucrărilor va fi formată din profesori şi studenţi ai Facultăţii de Istorie. Comisia va urmări abilităţile de exprimare în scris, argumentaţia şi caracterul de originalitate.

• În măsura posibilităţilor, Facultatea de Istorie va încerca să acopere o parte din cheltuielile de cazare (pentru echipele din localităţi mai îndepărtate) şi va asigura invitaţilor o masă de prânz la Cantina Universităţii din Complexul Titu Maiorescu.

Finaliştii sunt rugaţi să confirme participarea în 72 de ore de la anunţarea prin email a rezultatului, altfel invitaţia va fi acordată echipei de pe locul următor.

 

Spune-ne opinia ta