Marți, în Sala ”Eminescu” a complexului ”Rapsodia” din municipiul Botoșani, s-a desfășurat, în prezența unui public numeros format din părinți, profesori și invitați, Concertul pascal ”Primăvara Învierii”, susținut de Seminarul Teologic Liceal Ortodox ”Sfântul Gheorghe” Botoșani.
Evenimentul, plin de bucurie și de semnificație creștină, a fost nu doar o celebrare a vieții, care reînvie speranța și optimismul în inimile tuturor, ci a adus în prim-plan și necesitatea mărturisirii credinței în Hristos, o oportunitate de a reflecta asupra propriei noastre renașteri spirituale.
În cuvântul de început, pr. prof. Claudiu Ionescu, bibliotecar în cadrul Seminarului Teologic, a vorbit despre experiența spirituală care ne îmbogățește sufletește, dar și despre asumarea credinței printr-o ”permanentă stare de reînnoire duhovnicească”.
”Primăvara Învierii este o expresie poetică și simbolică totodată, care indică reînnoirea naturii de primăvară, cu speranța și lumina adusă de Învierea Mântuitorului Hristos. Sugerează, apoi, începuturi noi, curățare sufletească, biruința Vieții asupra Morții și, desigur, bucuria reînvierii sufletului în lumina credinței. O credință care ne este tuturor de folos prin asumare, printr-o permanentă stare de reînnoire duhovnicească, dar și prin mărturisire”, a rostit pr.prof. Claudiu Ionescu.
Concertul a fost deschis de către ”creștinii cei mai curați”, preșcolarii de la Grădinița Seminarului Teologic ”Sf. Gheorghe”. A fost o explozie de bucurie, o adevărată sărbătoare a inocenței și a purității specifice copilăriei prin ritmuri vesele și versuri simple, care au transpus publicul în lumea plină de imaginație a celor mici.
Cu povestea lui Pinocchio sau prin îndrăgitele personaje Greierul și Furnica, de la muzica antrenantă și veselă până la spontaneitatea cuceritoare a micilor interpreți, momentul preșcolarilor a bucurat publicul și a stârnit deopotrivă ropote de aplauze.
Chiar dacă într-o notă a sobrietății creștine, menită să readucă în inimile celor prezenți semnificația Învierii și a Mântuirii, Corul Filotheos (dirijor prof. Gheorghe Bulboacă) a readus frumusețea muzicii psaltice. Pentru ca seara să se încheie cu momentul oferit de Corul Biruitorii (dirijor Cezar Grădinaru), prilej de bucurie a inimii și de tihnă sufletească.
”Concertul tradițional pascal al Seminarului Teologic Liceal Ortodox ”Sfântul Gheorghe” Botoșani are un caracter inedit de data aceasta, desfășurându-se la sfârșitul perioadei pensticostarului, aproape de sărbătoarea Înălțării Domnului, pentru că suntem în continuare în Lumina Învierii, salutându-ne pe mai departe în această vreme cu salutul Hristos a Înviat! Acest spectacol tradițional al Seminarului reunește grupurile noastre corale de muzică psaltică și de muzică liniară, dar s-a integrat foarte frumos de această dată și Grădinița Seminarului Teologic, în care foarte mulți copii descoperă nu doar micile gesturi ale pregătirii pentru viață în educația timpurie preșcolară, ci și adevărurile legate de credință, împărtășindu-se în mod frecvent cu Sfânta Euharistie, dar cântând și despre Înviere”, a precizat pr.prof. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Liceal ”Sf. Gheorghe” Botoșani.
Prezent la eveniment a fost și pr.protopop Petru Fercal, dar și părintele Grigore Diaconu și alți preoți profesori de la Seminarul Teologic.
”În această perioadă suntem copleșiți de prezența deosebit de generoasă a părinților copiilor, a elevilor și a celorlalți reprezentanți ai oficialităților locale și județene, dar deopotrivă suntem bucuroși că Dumnezeu ne-a îngăduit să facem și de această dată un eveniment de suflet pentru suflet. De la titlul acestui concert – ”Primăvara Învierii” – căutăm să oferim speranța – de altfel și venirea lui Hristos este ”răsăritul cel de Sus”, iar Învierea arată că fiecare deșteptare a noastră trebuie să fie o depășire a greutăților și o regăsire a speranței pe mai departe. Însă Învierea de această dată redevine perimetrul central al credinței noastre, pentru că mare parte din confesiunile creștine, din tradițiile religioase cretine, nu vorbesc despre Înviere în același mod în care o facem noi, ortodocșii. În spațiul apusean se accentuează foarte mult Nașterea lui Hristos – Crăciunul, sau se accentuează foarte mult Pătimirile lui Hristos. Or tradiția răsăriteană accentuează în mod excepțional Învierea, pentru că fără Înviere nu se justifică nici una dintre celelalte mari etape ale Mântuirii – Nașterea sau Pătimirile lui Hristos. Iată de ce suntem bucuroși că Învierea devine un imbold și pentru elevii preșcolari, devine un temei și pentru elevii de liceu, pentru ca noi, cei maturi, să vedem în Înviere singura finalitate pentru care putem să ne trezim și mâine dimineață”, a conchis pr.prof. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic ”Sf. Gheorghe” Botoșani.